Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldségtermesztés, zöldségek képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Zöldségtermesztés, zöldségek - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Zöldségtermesztés, zöldségek
Keresés
Találatok száma - 9 db
Amit a vetőmagról tudni kell

Amit a vetőmagról tudni kell

A mag egy olyan különleges növényi rész, amely állandóan és önállóan képes új generációk létrehozására. Génjeibe óriási információtömeg van belesűrítve, amely a belőle fejlődő növény legapróbb tulajdonságait is tartalmazza. A vetőmag azonban még ennél is több! Különös gonddal megtermelt, vetésre előkészített faj- és fajtatiszta, minősített mag, amely megfelelő fajtatulajdonságokkal és értékmérő tulajdonságokkal bír. A kertészeti vetőmag-termesztés az 1800 évek végén élte virágkorát Magyarországon. A második világháború utáni években a termelés visszaesett, majd a hatvanas években nagygazdaságok foglalkoztak vele. Manapság az árutermelő kertészek számára az úgynevezett profi vetőmagokat külföldi, elsősorban holland és dán cégek nyújtják, amelyek néhány fajból nálunk is termeltetnek vetőmagot (pl. zöldborsó, csemegekukorica). A magyar zöldségfajták java része a Zöldségtermesztési Kutató Intézet nevéhez fűződik. Sok régi, jó nevű, magyar fajta kiszorult az intenzív termesztésből, elsősorban alacsony termőképességük és a betegséggel szembeni ellenállóság hiánya miatt. A nemesítő cégek ugyanis mind nagyobb hangsúlyt fektetnek a fajták károsítókkal szembeni ellenálló-képességre (rezisztencia), illetve tűrőképességére (tolerancia).

Feketekertésznek nincs pénz

Feketekertésznek nincs pénz

Az egységes területalapú támogatás mellett hamarosan extra dotációt kaphat az évek óta kríziságazatnak számító kertészet, ezen belül is a zöldség-, gyümölcs- és dohánytermesztők. Lapunk értesülése szerint a földművelésügyi minisztérium napokon belül meghirdeti azt a szerkezetet átalakító programját.

Hatásos kártevő előrejelzés és vegyszermentes védelem

Hatásos kártevő előrejelzés és vegyszermentes védelem

Aki szeretne minél kevesebb veszélyes növényvédő szert használni kertjében, gyümölcsösében, fontos, hogy nyomon kövesse a kártevők rajzását. Ehhez csapdába kell csalnunk őket! A kártevők elleni védekezések csak azok rajzásának pontos nyomon követése alapján végezhetők el környezetbarát és gazdaságos módon. A kártevők előrejelzésére különféle működési elvű csapdák használhatók. A színcsapdák élénk színükkel vonzzák a kártevők viszonylag széles fajspektrumát, míg a feromoncsapdák fajspecifikusak, tehát csak egy adott kártevőt lehet velük monitorozni.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Itt a zöldségpalánta-nevelés ideje

Itt a zöldségpalánta-nevelés ideje

A január-februárban a fényhiány, március-áprilisban pedig a túl alacsony talajhőmérséklet a zöldségpalánta-nevelés kritikus pontja. A palántanevelés sikere a növényfaj igényeinek megfelelő hőmérséklet tartása a palánta közelében, illetve a közegben. Az alacsony hőmérséklet ugyanis lassítja a fejlődést, és olyan stresszt válthat ki a növényben, ami csak később, a termésérés idején válik nyilvánvalóvá. Meleg talajba - A zöldségpalántákat csak átmelegedett földkeverékbe szabad vetni, tűzdelni, ezért a palántázó közeget a téli tároló helyről időben vigyük ki a szabadba, és helyezzük a napra. Az uborka 20-21, a paprika 20, a paradicsom 18-19, a fejes saláta 14-16, a káposztafélék (a karfiol és a kínai kel kivételével) 12-14 C-fokos talajhőmérsékletet igényel. Az utóbb említett két faj számára az ültető közeg hőmérséklete 16-18 fokos legyen. Hideg talajban a gyökérfejlődés vontatott, és hiába adagoltunk megfelelő mennyiségben műtrágyát a közeghez, a növények hiánybetegség tüneteit mutatják.

Kertészeti technológiák - zöldségek

Kertészeti technológiák - zöldségek

A GATE által kiadott kertészeti technológiákról lehet olvasni ezen az oldalon. Termesztőberendezésekről olvashatsz. A paprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma, fűszarpaprika termesztési jelentőségéről, rendszertanáról, termesztéséről, növényvédelméről.

Kertfórum

Kertfórum

Kertfórum - hasznos tudnivalók zöldségek, gyógy- és fűszernövények termesztéséhez. Magyarország új kertészeti információs oldalán folyamatosan bővülő hasznos információkkal és cikkekkel várunk minden kertészkedőt. Azokat az olvasóinkat is igyekszünk tanácsokkal ellátni, akik kipróbálnák a balkonkertészkedést, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. Látogasson el portálunkra, és tanulmányozza a zöldségek, gyümölcsök, fűszer- és gyógynövények termesztéséhez tartozó adatlapokat, a csírázási idő és hőmérséklet táblázatot, valamint a tenyészidő táblázatot!

Lassú hatású műtrágyák a zöldségtermesztésben

Lassú hatású műtrágyák a zöldségtermesztésben

Közismert, hogy a hagyományos műtrágyák alkalmazása jelentős környezetkárosító hatásokkal járhat. Ezek a műtrágyák a kijuttatást követően rövid időn belül feloldódnak a talajban, s a leadott tápanyagoknak viszonylag alacsony a hasznosulási rátája (nitrogén 50-70%, foszfor 10-25%, kálium 50-60%). Mivel a kertészeti termesztés termelési értékéhez képest a műtrágya-költségek viszonylag elhanyagolhatóak, így ez a termesztési ág - és ezen belül különösen az intenzív zöldségtermesztés - igen érzékeny terület a műtrágyázás okozta környezetszennyezés szempontjából. A hagyományos műtrágyázás hátrányainak felismerése után olyan új tápanyag-utánpótlási rendszereket dolgoztak ki, amelyek a tápanyagok hasznosulásának fokozásával csökkentik környezetszennyező hatást. Az egyik ilyen módszer a lassított hatású műtrágyák alkalmazása. E műtrágyák esetében a kijuttatott műtrágya tápanyagai csak lassan válnak vízoldhatóvá, és így egyszeri kijuttatás esetén is fokozatossá és kiegyenlítetté válhat a tápanyag-ellátás. A tápanyagok felvételének lehetősége a növények szempontjából késleltetett, és a műtrágyák hosszabb ideig a növények rendelkezésére állnak, mint a hagyományos változatok.

Növénydoktor szaktanácsadás - zöldségek

Növénydoktor szaktanácsadás - zöldségek

Harminc éve dolgozom a kertészmérnöki és agrármérnöki felsőfokú(egyetemi) oktatásban. Azóta oktatom a Növénykórtan és Növényvédelem tantárgyakat kertészmérnök hallgatók részére. Az oktatás mellett munkahelyemen - a Budapesti Corvinus Egyetem, korábbi neve Kertészeti- és Élelmiszertudományi Egyetem - Növénykórtani Tanszéken a dísznövények vírusos betegségeinek kutatásával is foglalkozom. Az oktatási és kutatási munka kiegészítéseként növényvédelmi szaktanácsadást folytatok a hozzánk forduló termesztők, gazdák és hobbikertészek részére évek óta.

Növénymentő trükkök nagyanyáink kiskertjéből

Növénymentő trükkök nagyanyáink kiskertjéből

A régi parasztházhoz tartozó konyhakertben nem permeteztek, nem műtrágyáztak, mégis gyönyörű zöldségek teremtek. Mi értelme van manapság a konyhakertnek? Az akciós zöldségek korában semmi más, mint hogy biztosan ismered a konyhaasztalra kerülő növény életútját, és biztos lehetsz abban, hogy a friss, lédús paradicsom nem robban szét a növényvédő szerektől. Ezért ha veszed a fáradságot, hogy a konyhakertet felásd, trágyázd, zöldséget ültess, majd locsold, kapáld, megvédd a kártevőktől, akkor törekedj arra, hogy a lehető legkevesebb mesterséges adalékanyagot használd. Azok a gazdák, akik hagyományos módszerekkel művelik kiskertjüket, tudják, hogy permetezőszerekre, vegyszerekre, műtrágyákra csak szélsőséges esetben van szükség. Használd ki a növények speciális tulajdonságait, és tervezd meg úgy a konyhakertet, hogy a zöldségek, a fűszernövények és a gyümölcsök védjék, táplálják egymást!

Tuti menü