Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldborsó - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Zöldborsó - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Zöldborsó - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A 6 legjobb zöldborsós recept

A 6 legjobb zöldborsós recept

Friss íz a június elejei piaci palettán a zsenge, gurulós zöldborsó. Szinte elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön valamilyen fogás minden család asztalára, hiszen amellett, hogy tele van vitaminnal, mindenki szereti. A korai szedésű borsó finom puha, egészen édes, míg a kései változata kemény, nehezen puhuló szemeket eredményezhet. Ha nem használod fel azonnal, lehetőleg hűvös helyen tárold a feldolgozásig, nehogy elveszítse édes, zamatos ízét. Előételtől a levesen és a köreten át az egytálételig sokféle finomságot készíthetsz belőle. Íme néhány, ízelítőül. A receptek: Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli - Borsós raguleves csurgatott tésztával - Zöldséges pulykaragu - Borsós tokány - Csirkemájas rizottó - Borsókrémes penne sonkával és parmezánnal -

Mi fán terem? Zöldborsó

Mi fán terem? Zöldborsó

Bár fagyasztva egész évben kapható, a frissen szedett zöldborsó élménye egy évben kétszer is várható: az első, nagyobb hullám május-júniusban, a második szeptember közepén. A borsó őshazája Közép-Ázsia - Észak-Indiától egészen a mai Afganisztán területéig. Vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is. A termesztésére vonatkozó adatok egészen Kr.e. 5-6 ezer évre nyúlnak vissza. A középkorban még elsősorban takarmányozási célra hasznosították. A mai zöldborsó a XVI. századtól vonult be az étkezés történetébe, eleinte mint drága különlegesség. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos és őrült hölgyek' nagy lakomák végén, titokban csipegették. Az ehető héjú borsót (cukorborsó) francia leírások említik először. A régi időkben szokás volt halottak mellé borsót helyezni, halotti torban fogyasztani. A termékenység egyik jelképe volt. Mendel a XIX. század közepén borsóval végezte kísérleteit. A hüvelyek és szemek megfigyelése vezette a mai genetikatudományban mendeli törvények néven ismert szabályszerűségek felismeréséhez.

Terítéken a zöldborsó

Terítéken a zöldborsó

A nyárelő íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két húsmentes és húsos ízvariáns: rakva, pürésítve, görögösen, paprikásként vagy immár klasszikusnak nevezhető borsólevesként. Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-bekapkodunk belőle pucolás közben!

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Zöldborsó a Wikipédiából

Zöldborsó a Wikipédiából

A zöldborsó vagy cukorborsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségféle. Szántóföldi paraszti termesztése elsősorban a Tiszántúlon (Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés megyék), illetve a Dunántúl némely körzeteiben (Fejér és Tolna megye) alakult ki. Termesztett változatai több vad ősből származnak. Termesztésbe vétele i. e. 4-5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein (Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában. A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és nyugat-európai ismeretét. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű. A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották.

Zöldborsós sertésszűz rizzsel

Zöldborsós sertésszűz rizzsel

Egyszerűen, de nagyszerűen hétvégén is: ez a recept mára. Vagy ez a recept lényege. Vagy ne is ragozzuk: készítsék el inkább. Rövid olvasás, gyors előkészület: a vége mégse hamari munka lesz, mert megfontoltunk minden szót. Hogy remek étel legyen a vége! A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Serpenyőben a zsírját kipirítjuk.

Tuti menü