Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vöröshagyma - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Vöröshagyma - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Vöröshagyma - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A vöröshagyma termesztése

A vöröshagyma termesztése

Már az időszámításunk előtt is ismert növényt az egész világon termesztik és fogyasztják. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény, az első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját - rövid szártagú hajtást - a második évben a szárat, a virágot és a magot. Magja apró, ezer mag tömege 2,7-4,0 gramm, csírázóképességét 3-4 évig tartja meg. Környezeti igénye: A növekedéséhez az optimális hőmérséklet 19 °C, csírázása más nem sokkal 0 °C felett - 4-5 °C felett megindul. 10 °C-on kb. egy hét alatt kicsírázik. A hideget, a fagyot, de a meleget is jól tűri. Sok fényt igényel, köztesnek nem jó termeszteni. Talajban nem válogat, szinte minden kertben megtermeszthető, igazán jó termést azonban a középkötött vályog talajon ad. Tápanyagigénye közepes. A magról vetett hagymát - eltérően a dughagymáról termesztettől - célszerű öntözött körülmények között termeszteni.

Receptek - Fóliában sült hagyma

Receptek - Fóliában sült hagyma

A hagymát meghámozzuk, felül kereszt alakban kissé bevágjuk és szétnyitjuk. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Vékonyan kiolajozunk négy 20 x 20 cm-es alufólia lapot, és a középre ültetjük a hagymákat. Meghintjük sóval, borssal és apróra vágott rozmaringlevéllel. Néhány csepp olajjal meglocsoljuk. A fóliát felül lazán összefogjuk.

Receptek - Hagyma ecetben

Receptek - Hagyma ecetben

A diónál kissé nagyobb s lehetőleg egyforma vöröshagymákat válogassunk ki. Egy uborkásüveget tisztán kimosva, rakjuk tele a tiszta fehérre pucolt vöröshagymával. Szórjunk rá kevés szemes-borsot s egy fél marék sóval együtt öntsük tele az üvegeket ecetes vízzel.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Receptek - Vöröshagyma töltve

Receptek - Vöröshagyma töltve

A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk. Egészben hagyva a fejeket, forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és puhulásig főzzük, de a formáját őrizze meg. Majd a hagymákat lecsepegtetjük, a kétharmaduknál keresztben elvágjuk, és egy kiskanállal óvatosan kiszedjük a belsejét. Összekeverjük a túrót a joghurttal, a sajttal, a finomra vágott sonkával és petrezselyemmel, a hagymák kiszedett és nagyon apróra vagdalt belsejével, egy csipet sóval és borssal, majd jól összedolgozzuk.

Vöröshagyma a népgyógyászatban

Vöröshagyma a népgyógyászatban

A vöröshagyma számtalan legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta, és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. Míg az ősi kenőcsök és forrázatok használata a szimpatikus gyógyítás elvén alapult, mely szerint az erős zöldségek jót tesznek a legfontosabb szerveknek, a hagyma jótékony hatásait ma már tudományosan is bizonyították. Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületek miatt terjedt el az a hiedelem, hogy leve alkalmas lehet különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban használták hurutos állapotok, légúti megbetegedések, és vérhas ellen, de varázserejében bízva a pestissel szemben is bevetették. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és afrodisztikus hatásáról is ismert volt. A modern fitoterápiában a vöröshagymát (Allium cepa) és hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Kísérletek szerint nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a zöldség véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéssel szemben.

Tuti menü