Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Uborka - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Uborka - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Uborka - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A kordonos uborka növénykórtani problémái

A kordonos uborka növénykórtani problémái

Az egyik legkedveltebb és legrégebben termesztett zöldségnövényünk az uborka, melyet zömmel nyersen fogyasztunk saláta vagy savanyúság formájában. Egyszerűen tartósítható, ezért a konzervipar fontos növénye.

Receptek - Uborkás kaják másképp

Receptek - Uborkás kaják másképp

Az uborkáról nyaranta sokaknak a kovászos uborka (gasztroszlengben: koviubi) vagy a tejfölös uborkasaláta (ubisali) ugrik be, esetleg a görögök tzatzikije, ami az uborkából készült sűrű joghurtos saláta. Pedig uborkával megannyi fineszes fogást állíthatunk elő, legyen szó akár sima, akár kígyóuborkáról. Az uborka egyébként ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is hat. Élettani hatásai között az egyik legfontosabb, hogy a szervezet vízháztartására is jó hatással van, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat. A bőrnek is ajándék, hiszen tisztítja, regenerálja. Külsőleg használva a fáradt arcot pillanatok alatt felfrissíti. Elég a szeleteket felrakni az arcbőrre, de még jobban feszesít, ha az uborkát összeturmixoljuk, összekeverjük néhány csepp citrommal és egy tojás felvert habjával, ezt használjuk pakolásnak, cserébe ezt nehezebb is eltávolítani. Cellulitis-problémákkal küzdő nőknek azt ajánlják, esténként egyenek citrommal ízesített uborkasalátát. Ez jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, a bélflórát is regenerálja - például antibiotikum szedése után. Ilyenkor különösen ajánlott a kovászos uborka levét inni, mivel azzal komoly ásványi anyag visszapótlást is végzünk.

Receptek - Uborkás párizsisaláta

Receptek - Uborkás párizsisaláta

A párizsit és az uborkát vágd vékony hasábokra, a hagymát kockázd fel, s valamennyit tedd egy salátás tálba. 1,5 dl vízzel, az olajjal, kevés ecettel, cukorral, sóval, borssal és a mustárral keverj páclevet, s azt öntsd a salátára. Jól keverd össze, s (zárt edényben) tedd 1-2 napra hűtőbe.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Uborka igényei és termesztése

Uborka igényei és termesztése

Fényigényes és melegkedvelő növényről van szó, csírázás idején is 30 °C-t igényel. Szikleveles állapotban ez az igénye 10 °C-ot csökken, melyet mind a léghőmérsékletre, mind a talajhőmérsékletre egyaránt megkíván. Kifejezetten vízigényes növény, de nemcsak az öntözővizet igényli, hanem a párásítást is biztosítani kell számára párásító öntözéssel, köztes termesztéssel.

Uborkanapok Péterrévén

Uborkanapok Péterrévén

Az idén 13. alkalommal rendezték meg Péterrévén a már hagyományos uborkanapokat. A felszólalók eléggé pesszimista hangnemben beszéltek az uborkatermesztés jövőjéről. Az előadások keretein belül is kiderült, nagyon sok gonddal állnak szemben az uborkatermelők és általában a zöldségtermelők. A továbbiakban a hidrokultúrás termesztés szemszögéből próbáljuk áttekinteni az előadásokon felvetett problémákat és termesztési újdonságokat. A világon közel 1500 különböző zöldségféle létezik. Ebből nagyobb mennyiségben 50 félét termesztenek. Vajdaságban 10 különböző zöldségnövény termesztése folyik, és ezen belül is nagy százalékban a paradicsom, paprika és az uborka szerepel az elsők között. Ebből azt is láthatjuk, hogy a fogyasztási és termesztési szokásainkon is változtatni kell. Az élelmezési láncban fontos szerepe van a zöldségféléknek és fogyasztásuk nélkülözhetetlen. Talán a közeljövőben akadnak termelők, akik próbálkoznak újabb, nálunk kevésbé ismert növények termesztésével is. Hidrokultúrás módszerrel bármelyik zöldségnövény gazdaságosan termeszthető. Említve lett a civilizált világ egyre jobban terjedő konyhai szokása, mely szerint cserépedényekben termesztik a különböző fűszernövényeket, és szükség esetén frissen kerülnek felhasználásra. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a fűszernövényeket is termesztik hidrokultúrás módszerrel, nagyban és kicsiben is a háziasszonyok részére.

Tuti menü