Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Retek - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Retek - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Retek - zöldség
Keresés
Találatok száma - 6 db
A fekete retek jótékony hatásai

A fekete retek jótékony hatásai

Számos változatát ismerjük: hónapos-, fekete-, jégcsapretek, stb. A fekete retket (melynek csak a héja fekete, a belseje fehér) nem csak külső héja, de markáns illata is megkülönbözteti a többi retekfajtától. Ne ijedjen meg tőle és ne borzassza el, higgye el, jótékony hatásai feledtetik majd ezt a kis kellemetlenséget. A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Pilnius római történetíró külön megemlékezik a germánok termesztette retekről, midőn Germániáról ír. Szerinte az óriási germán retkek némelyike akkora, mint egy kisgyermek feje. A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.

Hónapos retek: a tavasz első zöldsége

Hónapos retek: a tavasz első zöldsége

A friss retekgumó nem csak az első a primőr zöldségek között, hanem szinte kihagyhatatlan vitaminpótló is. Tavasszal magával hozza a jó időt. Húsvétkor - a sonka és tojás mellett - a zöldségek közül legelőször a kis piros hónapos retek mosolyog rá a reggelizőkre. A kertészeknek fontos primőrtermék, nekünk, fogyasztóknak pedig még fontosabb télvégi vitaminforrás. A retek szín- és formavilága - A retekgumó - amit fogyasztunk - a szár megvastagodott, félig földalatti része. Színe általában egyszínű rózsás-piros vagy ennek egy árnyalata. Nagyon gusztusos és kedvelt a kétszínű, felül piros, alul fehér változat is. Alakja lehet szabályos gömb vagy annak lapított-nyújtott formája, illetve rövidebb-hosszabb hengeres is. A hónapos retek levelei karéjosak, kissé durva szövetűek, de fiatalon ugyancsak felhasználhatóak salátaként. A gumó mérete a nyári és téli retekfélékhez képest viszonylag kicsi, 15-40 gramm tömegű, 2-10 cm átmérőjű.

Jégcsapretek, a fagyos csemege

Jégcsapretek, a fagyos csemege

Ázsia egyik legfontosabb zöldségnövénye a hazai fogyasztókat is meghódította: nem csak rendkívüli tápanyaggazdagsága, de megnyerő íze és gusztusos megjelenése is vonzóvá teszi. Jégcsapreteknek hívjuk az összes fehér színű, répatestű retket, lehet az hónapos-, nyári- vagy téli. A hobbikertészek leginkább a hónapos retek fehér színű, Jégcsap nevű fajtájával találkozhatnak, a fogyasztói piacokon pedig egyre gyakrabban tűnik fel a méretes, Kelet-Ázsiából származó téli fajta, a Daikoon.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Recept - Téli reteksaláta

Recept - Téli reteksaláta

Először a mártást készítjük el: a majonézt simára keverjük a tejföllel és a citrom átszűrt levével, majd borssal és cukorral ízesítjük. Ezután a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük, végül az egészet hűtőszekrénybe tesszük. A retket kefével alaposan lesikáljuk, és tisztára mossuk, majd héjastul gyufaszálnyi csíkokra reszeljük (vagy vágjuk).

Retek

Retek

Retek (Raphanus sativus). A nyári és téli Retek a Raphanus raphanistrum-ból származik. Őshazája valószínűleg Elő-Ázsia. A Retek termesztését az egyiptomiak, rómaiak és görögök már nagyon régen megkezdték. Hazai termesztése szintén nagyon régi keletű. Lippai János a 'Posoni kert' című munkájában a Retek melegágyi termesztését is leírta. Táplálkozási szempontból C-vitamin-tartalma a legértékesebb. A szabadföldön termesztett Retek C-vitamin-tartalma magasabb. Csípős ízét kéntertalmú allyl- és butyl-mustárolaj okozza. A hajtatott Retek tavaszi friss vitaminforrás. Táplálkozási jelentősége nem nagy, inkább étrendi hatása miatt keresik. Magját régebben kölönböző betegségek gyógyítására használták.

Retket vetek

Retket vetek

Vegyük rá kis kertészinasainkat tavasszal a kerti munkákra. Nekünk így is sok a dolgunk odakinn, így hát elkél néhány ügyes kis kéz. Olyan feladatokat adjunk a gyermekeknek, melyek eredménye gyorsan láthatóvá válik. Döntsük el, hogy mit szeretnénk vetni! Gyors termésre számíthatunk, ha retek- vagy salátamagot vetünk.

Tuti menü