Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Rebarbara - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Rebarbara - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Rebarbara - zöldség
Keresés
Találatok száma - 6 db
A pikáns rebarbara

A pikáns rebarbara

A rebarbara gyógyhatását mintegy 4500 éve ismerik, de csak a XVIII. századtól használatos a konyhában. A rebarbara terjedelmes bokorrá növő, évelő növény, levelei és piros levélnyelei a kert díszeként is megállják a helyüket. Igénytelen, szinte mindenütt megterem. Ha piacon jársz, figyelj arra, hogy friss rebarbarát vásárolj! Ezt úgy ellenőrizheted, hogy a körmödet finoman a zöldség rózsaszín szárába vájod. Ha levet ereszt, biztos lehetsz benne, hogy friss rebarbarával van dolgod! Legjobb, ha frissen használod fel. A hűtő aljában mindössze 4-5 napig tárolhatod, mert hamar elveszti nedvességtartalmát! Ha nem tudod felhasználni, tisztítsd meg, és tedd a mélyhűtőbe, így viszonylag hosszú ideig eláll.

Kevéssé ismert zöldségek: a rebarbara

Kevéssé ismert zöldségek: a rebarbara

A rebarbara a sóska rokona, közös vonásuk a savanyúság. Így hiába alacsony a bordó szárak kalóriatartalma, fogyasztáshoz cukorral bőven fel kell javítani. A rebarbarának a szárát fogyasztjuk, levele mérgező. Vásárláskor ügyeljünk a frisseségre, a kiszáradt zöldség fás, nem jó semmire. A fehér spárgához és néha a szárzellerhez hasonlóan muszáj meghámozni, erőteljes külső rostjai örökre a fogak közé ékelődnek.

Rebarbara, az átvert pitenövény

Rebarbara, az átvert pitenövény

A rebarbara fura növény. Sokan idegenkednek tőle, pedig a maga nemében egyedülálló szerzet. Érdemes megismerni, no és meg is kóstolni a lágyszárú növénynemzetség e büszke sarját. Kevés növény van, amelynek levélnyeleit és nem a leveleit fogyasztjuk, de őkelme ilyen. Nem csoda, hiszen a levelek mérgezőek. A szárak fanyar íze viszont remek konyhai lehetőségeket rejt magában. A rebarbara ázsiai eredetű növény, a Volga folyó mentén évszázadokon át vadon nőtt. A kínai gyógyászatban már igen régen vajákolnak vele, de ennivalóként nem nagyon tartották számon.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Recept - Rebarbara chutney

Recept - Rebarbara chutney

Már szinte kezdtem beletörődni, hogy én idén csak fényképen látok rebarbarát. Akármikor mentem akármelyik budapesti piacra, sehol nem találtam egy árva szálat se belőle! Még csak egy fonnyadt-aszottat se, frisset pedig tényleg sehol. Sőt, a helyi zöldséges vissza is kérdezett, hogy hát az a rebarbara meg micsoda?!...Sült húsokhoz, esetleg sonkához szoktuk enni, pici üvegekben kidunsztolva nagyon jól eláll, akár télen is fogyasztható.

Recept - Rebarbara krém és rebarbarás crumble

Recept - Rebarbara krém és rebarbarás crumble

Kaptam két kiló rebarbarát. Onnan, ahonnan jövőre palántákat is kapok a kertünkbe. Hát, van nagy boldogság! Mindig meglepődök azon, amikor eljutok egy-egy kedves, kedvenc növényem elkészítéséhez, hogy mennyire nagyon, nagyon-nagyon-sokkal-jobban tudom őket szeretni. Nem azért, mert különlegesebbek, jobbak, szebbek, mint a többi. (igazából a végetlenül egyszerű tök például az egyik legnagyobb kedvencem) Nem azért, mert... nem is tudom miért. Egyszerűen csak szeretem őket, sőt, rajongok értük. Megmagyarázhatatlanul. A rebarbara az egyik közülük. Pedig savanyú. Meg csúf is. De az első fél kilót vajon megpárolva, kis cukorral tüntettem el percek alatt. Mert semmi nem hiányzott nekem az ízéhez. Nem akartam fűszerezni, elváltoztatni, elnyomni, megbolondítani semmivel.

Recept - Rebarbaratorta

Recept - Rebarbaratorta

A sütőt melegítsük elő. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kapcsos tortaformát. A rebarbarát mossuk meg és a daraboljuk fel pár centis darabokra. A sütőporos lisztet keverjük össze a tejszínnel, az olajjal, cukorral és a tojással. Addig keverjük míg csomómentes tésztát nem kapunk. Öntsük a tésztát a tortaformába és szórjuk rá a megpirított diót. Osszuk el egyenletesen a tészta tetején a rebarbarát.

Tuti menü