Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Póréhagyma - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Póréhagyma - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Póréhagyma - zöldség
Keresés
Találatok száma - 4 db
A póréhagyma élettani jelentősége

A póréhagyma élettani jelentősége

A póréhagyma ősének a Földközi-tenger keleti partvidékén ma is vadon tenyésző francia (vagy nyári) hagyma tekinthető. Ebből a hosszú szárú, törékeny és nem télálló változatból nemesítették ki. Már az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök is ismerték. Ma Amerikában a legnépszerűbb, nálunk is kedvelt. A póréhagyma évelő növény, de termesztve csak egy vagy két évig marad meg egy helyen. Két típusa ismert, a nyári és a téli póré. A nyári változat csak fólia alatt termeszthető, júliusban szedhető. A téli póré szabad földön termeszthető, télálló, és egész télen szedhető (vagy ősszel felszedve fagymentes helyen tárolható.) Nálunk ez terjedt el. A póré hagymája és szára nem különül el: azonos vastagságú és felépítésű. Táplálkozási értékét magas A-, B- és C-vitamin-tartalma adja. (C-vitaminját még főzve is jelentős arányban megőrzi.) Mivel illóolaj-tartalma kicsi (csak enyhén hagymaillatú és -ízű), kevés benne az olajhoz kötött baktériumölő anyag is. (A népi gyógyászatban ősidők óta vizelethajtóként és köptetőként használják.) A téli póré, amelynek lombozata sötétebb zöld, enyhe teleken a fagyot takarás nélkül is átvészeli. Ugyanakkor jól bírja a meleget is. Fényigénye nagy (köztesként nem ajánlatos termeszteni), jó fejlődéséhez sok vizet igényel. A laza, morzsalékos szerkezetű vályogtalajon díszlik a legszebben. A póréhagymát késő ősszel szedjük.

Póréhagyma, mint gyógynövény

Póréhagyma, mint gyógynövény

Bár a falusi kertekben régóta termeltek póréhagymát, a városi lakosság körében az elmúlt tíz-tizenöt évben kezdett igazán elterjedni. Sok ételrecept ajánlja a felhasználását, de csak kevesen tudják, hogy a póréhagyma gyógynövény is.

Recept - Póréhagyma palacsintában

Recept - Póréhagyma palacsintában

A tojásokat simára keverjük a liszttel, a tejjel, csipetnyi sóval, és kevés szénsavas ásványvíz hozzáadásával sűrűbb palacsintatésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk. A póréhagymát alaposan megtisztítjuk, félbevágjuk, folyó vízzel a lemezek között is jól átmossuk, és kb. 8 cm-es darabokra vágjuk. A vajat mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, a póréhagymát átforgatjuk benne, ráöntjük a zöldséglevest, és fedő alatt pár perc alatt megpároljuk. Ha kész, kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Recept - Póréhagymás sertéstokány

Recept - Póréhagymás sertéstokány

Sokféle tokány van. Csíkos hús - most egy kicsit másféleképpen. Én sertésszűzből készítem, azért, mert abból sokkal gyorsabban elkészül ez az étel - ez nekem itt fontos, hogy Önök láthassanak mindent. Otthon nyugodtan elkészíthetik sertéscombból, marhából. A hagymát apróra vágom, lepirítom. Beleteszem a csíkozott húst, kicsi sót, borsot, vizet és bort. A tokányt általában úgy szokták elkészíteni, hogy kevés vízzel visszaforralják, majd újra kevés víz kerül hozzá, újra visszaforralják, és így nagyon sűrű szaftja lesz. Szintén egy kevés tejszínt adunk hozzá és amikor összeforrt, akkor a póréhagymát.

Tuti menü