Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Paprika - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Paprika - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Paprika - zöldség
Keresés
Találatok száma - 7 db
A paprika palántanevelése

A paprika palántanevelése

Ma Magyarországon a legfontosabb hajtatott zöldségfaj a paprika, az összes hajtatási felület közel felén termesztik. A termelők nagy része a termesztés mellett palántaneveléssel is foglalkozik. Sokan felismerték, hogy a jó minőségű palánta alapfeltétele az eredményes paprikatermesztésnek. A palántanevelés folyamán az adott tenyészidőszak gazdaságosságát alapozzuk meg. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a sikeres termesztés alapja a kiváló minőségű, jó kondíciójú és egészséges palánta és igazán jó palántát csak azok a kertészek tudnak előállítani, akik a palántanevelés technológiájának írott és íratlan szabályait a saját lehetőségeikhez képest maximálisan betartják.

A paprika története

A paprika története

A fűszerpaprika egynyári növény, magassága többnyire úgy fél méter és hetvenöt centiméter közé esik. Termése tíz-tizenöt centi hosszú, és három-öt centi átmérőjű, színe zöld, érett korában azonban bepirosodik. A capsicum a burgonyafélék családjába tartozik, vagyis rokonságban áll a dohánnyal és a paradicsomfélékkel - mellesleg mindhárom növény Amerikából került át kontinensünkre. Hazánkban fő termőterülete Kalocsa és Szeged környéke. Ahhoz nem fér kétség, hogy először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formájában anélkül, hogy más anyagot vegyítettek volna hozzá. Törökországban, Közép- és Dél-Amerikában kizárólag egészben fogyasztották. A spanyolok más fűszerekkel összekeverve egyfajta lapos palacsintát gyúrtak, melyet aztán kemencében megszárítottak, majd megőröltek. Indiában csak egyike volt a curry számtalan fajtájához felhasznált alkotórészeknek. Az idők folyamán a magyar szakácsok rájöttek arra, hogy a zsír, a hagyma és a pirospaprika valóságos szent háromságot alkot. Ez az egyszerű hármas gyakorlatilag megszámlálhatatlan ízkombináció alapjává vált. Magyarországon különösen a déli vidékeken ideálisak a körülmények a paprikatermesztéshez. Megfelelő a napi középhőmérséklet, a napsütés és a csapadék mennyisége.

A paprikáról

A paprikáról

A legjelentősebb mo.-i fűszernövény és az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldségféle. Őshazája D-Mexikó, Közép-Amerika és a Ny-indiai szigetek. Már Kolumbusz egyik kísérője leírta, és igen hamar, a 16. sz. elején Európába került. Portugálián és Spanyolo.-on keresztül ismerte meg a kontinens. Terjedése azonban lassan haladt. Akadályozták a hagyományos fűszerekkel foglalkozó kereskedők és a mérgességéről szóló balhiedelmek. Majdnem kétszáz évig dísz- és szobanövényként ismerték, gyümölcsét pedig orvosságként használták. A paprika mo.-i megjelenése más újvilági növényhez viszonyítva nagyon korai. Már 1570-ben díszlett vörös törökbors néven Széchy Margit növényi ritkaságokat gyűjtő kertjében. 1579-ben a neves bécsi botanikus, Clusius Batthány Boldizsár kertjébe küldött paprikamagot. Mo.-ra kerülésének legfontosabb útja azonban török-délszláv közvetítéssel a Balkán volt. Korai megnevezései is utalnak erre: törökbors, tatárkabors. Erdély némely vidékén a magyar neve árdéj (a növényt jelentő román szó átvétele), román közvetítésre utal. A paprika mo.-i termesztése lassan terjedt. Művelése és családnévi előfordulása a Sárközben már a 17. sz. végén jelentkezett. Először Csapó József debreceni füvészkönyve írt paraszti termeléséről és használatáról (1775). A 18. sz. végétől fokozatosan a magyar konyha kedvelt fűszere lett és jelentős ízlésbeli változást hozott (paprikás ételek).

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Paprika, az amerikás magyar csoda

Paprika, az amerikás magyar csoda

Zölden, sárgán, pirosan - nyersen, őrölve vagy sütve-főzve. Teljesen mindegy: minden hazai konyha kötelező kelléke a paprika. Sokáig csak dísznövényként éldegélt Európában, míg fel nem fedezték, hogy nem csak ehető és finom, de rendkívül egészséges is. Paprika sztori - Valószínűleg mindenki ismeri már, hogyan honosodott meg hazánkban és vált népszerűvé a paprika. Mégsem lehet elégszer elmesélni: már az inkák is jól ismerték és alkalmazták ezt a gumós növényt. Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Amerikából: nem elég, hogy Indiával összekeverték az új földrészt, még ezt a növényt is képesek voltak mérgezőek közé sorolni, így ítélve a dísznövények sorsára. Arról sajnos nem szól a fáma, ki volt az első bátor jelentkező, aki meg merte kóstolni. Napjainkban öt fajtáját termesztik, megszámlálhatatlanul sok változattal. Csípősségét kapszaicin tartalmának köszönheti - nagyobb mennyiségben valóban lehet mérgező is -, melyet Scoville egységekben mérnek. Végül e tulajdonságának köszönhetően vált egész Európában is népszerűvé. Akkoriban a törökök elzárták a keletre vezető fűszer-útvonalakat, és a paprikával váltották ki a borsot. Innen az angol elnevezés is: pepper. Ekkor Spanyolországban és Magyarországon tömegével kezdték termeszteni, mely mennyiséget csak növeltek Szentgyörgyi felfedezése után.

Recept - Grillezett juhsajt sült paprikával

Recept - Grillezett juhsajt sült paprikával

Mai egyszerű, hús nélkül: nagyszerű kompozíció, bár lehet, hogy egy húsos ember megharagszik ránk - de ilyen receptnek is kell lennie! A kaliforniai paprika magházát és az ereit eltávolítjuk. Sütőlapra helyezzük, és 200 fokos sütőben megsütjük úgy, hogy bőre a húsától elváljon. Kivesszük, lefóliázzuk, hogy gőz képződjön, így a héját le tudjuk húzni.

Recept - Sült paprika tekercsek juhsajttal

Recept - Sült paprika tekercsek juhsajttal

A világ egyik legegyszerűbb receptje, alig kell hozzávaló, mégis zseniális. Ráadásul kezdők is elkészíthetik, mert nem igényel magas szintű konyhai felkészültséget. Alapanyagok közül még mindig sajt és zöldség. Volt már spenót-feta, körte-kéksajt, most pedig a paprika és a juhsajt került terítékre. A juhsajt természetesen juhtejből készül és általában erőteljes, markáns, telt ízű, jellegzetes illatú sajt. Rengeteg fajtája létezik. Legismertebb az olasz Pecorino vagy a spanyol Manchego, de létezik juhtejből készült ricotta is. A fogás előállítása igazából nem igényel magas szintű konyhai felkészültséget, azonban amolyan "villantós" kaja lesz belőle.

Recept - Töltött paprika recept

Recept - Töltött paprika recept

Anyukáméktól rendszeresen kapunk friss, vidéki zöldségadagokat, főleg paprikát és paradicsomot meg cukkinit. A cukkinival nincs is gondom, általában főzelékként végzi, esetleg zöld minestrone lesz belőle, de a másik kettő sokszor nem akar elfogyni. Nem eszünk sok szendvicset, a lecsót meg félévente egyszer kívánjuk meg, így valami vérpezsdítőbb recept után kellett néznem. Rátaláltam erre a látványos sült paprikára, ami eredetileg ugyan színes pritaminpaprikára íródott, de a magyar paprika is nagyon meggyőző volt ebben a formában. Olyannyira, hogy ismétlés várható.

Tuti menü