Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Padlizsán - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Padlizsán - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Padlizsán - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A törökparadicsom (padlizsán)

A törökparadicsom (padlizsán)

A törökparadicsom őse Délkelet-Ázsiából és Afrika trópusi vidékeiről származik. E vadon élő faj hajtásain igen nagy tövisek voltak. Ebből nemesedett Dél-Ázsiában a ma ismeretes tövistelen törökparadicsom. A Földközi-tenger térségében, főként a Balkánon már a XVII. század óta termesztették. Alakja fajtától függően más és más. Többnyire azonban oválisak, enyhén hajlott vastag "bunkók". A kisebbek körte vagy alma formájúak, máskor pedig uborkára emlékeztetnek. Kocsányrészénél kis levélke is található. A héj teljesen sima, sárgás, lila, kékeslila, sőt a legtöbb fajta fekete. Vágásfelülete fehér vagy sárgásfehér. A törökparadicsomnak nincs agresszív íze. Sütése során érezhető sajátos illata. Egynyári növény, melegigényes, és jól előkészített talajra tart igényt, mint pl. a paradicsom. Ültetni fagyok után, tavasszal ajánlatos, ültethető magról is, de eredményesebb palántáról.

Nyári ápolási munkáiról

Nyári ápolási munkáiról

A padlizsán magas rost- és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyni vágyók tökéletes zöldségféléje (laktat, de nem hizlal). Akadályozza a vér magas koleszterin-szintjének a kialakulását, növeli a védő (HDL) koleszterin-tartalmat. A benne lévő fenolsavak (antioxidánsok) megvédik a sejteket a szabad gyököktől, azaz rákellenes hatásúak. Vérképző, vizelethajtó, továbbá emésztést fokozó hatásuk is ismert. A padlizsán fogyasztható sütve, párolva, töltve, valamint levesek és mártások is készíthetők belőle. A gyümölcse káliumban, foszforban, kalciumban és vasban gazdag. Meleg- és vízkedvelő növény.

Padlizsán

Padlizsán

Kertészetünkben elsősorban szabadföldi zöldség-termesztéssel foglalkozunk. Kiemelt figyelmet szentelünk a padlizsán, paprika, paradicsom, brokkoli és zeller termesztésének.A hagyományos zöldségek mellett különleges csemegék termesztésével is próbálkozunk. Paprika és hagyma választékunk a legbőségesebb ezen a téren. Termékeinket főleg a kiváló minőséget kereső éttermeknek és háztartásoknak ajánljuk.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Receptek - Csőben sült padlizsán

Receptek - Csőben sült padlizsán

Tegnap ez lett a padlizsánból. Most nem törökös, inkább olaszos, olyasmi mint a parmigiana. Ez egy kis egyszerű, de nagyon finom és egész light-os hétköznapi vacsi. Önmagában isteni, esetleg valami zöldsalátával, de köretként is megállja a helyét, pl. sült csirke mellé. Nagyon egyszerű és pont 25 perc alatt megvan.

Receptek - Sült padlizsán csípős-savanyú öntettel

Receptek - Sült padlizsán csípős-savanyú öntettel

A padlizsán egzotikus, csípős-savanyú öntettel meglocsolva egyszerűen isteni. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A padlizsánokat közepesen vastag (1,5 cm-es) karikákra szeleteljük. Alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk olívaolajjal, megszórunk kevés sóval, borssal, és rátesszük a padlizsánkarikákat. A tetejüket szintén megkenjük az olajjal. 20 perc alatt pirosra sütjük (kb. 15 perc után megfordítjuk).

Tuti menü