Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mángold képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Mángold - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Mángold
Keresés
Találatok száma - 3 db
Mángold - A Wikipédiából

Mángold - A Wikipédiából

A mángold (Beta vulgaris ssp. cicla, más osztályozás szerint Beta vulgaris convar. vulgaris vagy Beta vulgaris. var. vulgaris) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába, a Chenopodioideae alcsaládba tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Nevezik leveles répának is. Bár a Földközi-tenger környékén már az i. e. V-IV. században ismerték, mégis mára Európában szinte ismeretlen növényről van szó (helyileg ismert Olaszország déli részein [bietola], Franciaországban [blette] vagy Németországban [Mangelwürzel vagy Mangold]). Lágy szárú kétéves növény, az első évben a gyökere és lombozata, a második évben a magszára fejlődik ki, azonban mivel konyhai célra leveleit használjuk, általában az első évben leszüreteljük őket (amikor elkezdi növeszteni virágját és magjait, akkor levelei elsatnyulnak). A növény termése a gomoly. Több fajtája van: a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak (fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is), és a növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Talajban nem válogatós, de igényli a sok napsütést és a vizet, melyből egy nap akár 2 dl-t is elhasznál. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek...

Mi az a mángold?

Mi az a mángold?

A mángold a Földközi-tenger mellékéről származik. Őse a céklával közös. Feltételezhető, hogy a Lippai által leírt fehér cékla is mángold. Az i.e. 5-6. században a görögök és a rómaiak már termesztették, tehát régi kultúrnövény. Két fő fajtája ismeretes, a harsány-zöld leveléért termesztett levél mángold, és a vastag, húsos nyeléért termesztett szármangold. A franciás és a svájciak a sóskával és a spenóttal azonos értékűnek tartják. Magyarországon méltánytalanul mellőzött. Levelével a parajt, levélnyelével a spárgát kiválóan helyettesíthetjük.

Recept - Sajtos rizzsel töltött mángold

Recept - Sajtos rizzsel töltött mángold

A mángoldot nagyon könnyű termeszteni, csak el kell vetni a magot, aztán nő és ontja szép, egészséges leveleit. Kártevő alig bántja, ezért aztán az ember könnyen hajlamos a termesztésére, ha van akár egy csöppnyi kis kertje is. Az Anna Malom kertjében mindig volt mángold, sokat kísérleteztem vele. Eddig ez a legkedvesebb mángold receptem. Nagyanyámtól tanultam: az ételmaradékot nem dobjuk ki, továbbhasznosítjuk. Ez a recept nagyon alkalmas a párolt rizs maradékának eltűntetésére. (Nálam valahogy mindig marad.) Most a piacomon vettem a mángoldot, az én kertemben éppen nincsen. Már hiányzott!

Tuti menü