Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lencse - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Lencse - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Lencse - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
Egy tál lencse

Egy tál lencse

Van, aki újév napján eszi, hogy gazdagságot hozzon. De sokaknak akkor se kerül az asztalára, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni létezéséről. Pedig a lencse a hazánkban előforduló hüvelyes növények közül a legtáplálóbb: magja 28 százalék fehérjét tartalmaz.Nálunk kevés helyen foglalkoznak a termesztésével, pedig az egyik legrégebbi kultúrnövény, Közép-Európában már a kőkorszakban ismerték. Mostanában Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. A mai fajták megfelelnek a fogyasztói igényeknek: a magvak egyenlő nagyságúak, vékony héjúak, ízletesek és egyenletesen, gyorsan főnek meg.

Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban

Hüvelyesek és olajos magvak táplálkozásunkban

Gyermekdalaink szövegében gyakran szerepelnek a hétköznapi életből vett kifejezések: Csicseriborsó, bab, lencse...; Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró... Akkoriban ugyanis, amikor megszülettek, és szájról szájra szálltak, nem hiányozhatott a mindennapi étrendből az olcsó, de tápláló babból, borsóból és lencséből készült leves és főzelék. A diót, mogyorót, mandulát nyersen is - magában vagy friss gyümölcsökkel, illetve aszalványokkal - és süteményekben is gyakorta fogyasztották. Napjaink egyhangú és gyakran egészségtelen étkezésébe vissza kell varázsolni ezeket a csodálatos alapanyagokat, meg kell adni számukra a kellő tiszteletet, és meglátjuk, hogy valóban egészségünkre fognak válni! A hüvelyes növények a Biblia lapjain is fellelhető, gyakori élelmiszerek. Ézsau egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. Nem véletlenül szerepel ebben a történetben éppen a lencse, hiszen tápértéke, kiváló fehérjehányadosa a húséval vetekszik. Ez 4,9 szerint a babot és a lencsét már több ezer évvel ezelőtt is termelték. A bibliai ember mindennapi tápláléka nagyrészt növényi eredetű ételekből - kenyér, füge, dinnye, hagyma, bab - állott. Hús és hal ritkábban került tányérjukba.

Lencse

Lencse

A mitológiákban sokszor volt a gyász jelképe, hisz kerek. S a fájdalom, mint a kör, végtelen. De jelentette a gazdagságot is, hisz kerek, és sok van belőle. Újévkor jelentheti mindkettőt, elvégre temetjük az óévet és gyarapodást kívánunk az újra. Az egyiptomiak, régi rómaiak lencsét is tettek a halott mellé útravalónak, akit gyászoltak, de további jólétet is kívántak neki. Sokáig volt a szegény ember étke, ezért magasabb körökben idegenkedés övezte. Egyes orvosok még néhány száz éve is úgy vélték, melankóliát okoz. A lencse valójában az emberiség egyik legősibb és legértékesebb étele.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Receptek - Balatoni fogasfilé lencsés sütőtökágyon

Receptek - Balatoni fogasfilé lencsés sütőtökágyon

Lencse, sütőtök, fogas: érdekes összetevők, mi más lehet a vége, mint egy érdekes étel? Érdemes kipróbálni. De tényleg...A lencsét zöldségalaplében megfőzzük, lehűtjük, leszűrjük. A fogasfilét sózzuk, vajon megsütjük. Zsiradékában cukor enyhén megpirítjuk a chilipasztával együtt, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott sütőtököt.

Receptek - Tejfölös lencsesaláta

Receptek - Tejfölös lencsesaláta

A lencsét átválogatjuk, 1-2 órára beáztatjuk, majd leszűrjük. Lábosba téve annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, enyhén sózzuk, és 1-2 babérlevelet dobunk bele. Ha felforrt, csökkentjük a lángot, és lefedve puhára főzzük, ügyelve arra, hogy a lencse ne főjön szét. A megfőtt lencsét levében hagyjuk kihűlni, s hűtőben tartjuk tálalásig.

Tuti menü