Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kínai kel - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Kínai kel - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Kínai kel - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A kínai kel termesztéstechnológiája

A kínai kel termesztéstechnológiája

Kelet-Ázsiában (Kína, Japán) csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény a keresztesvirágúak családjába tartozó kínai kel. Európába a múlt században került, de az 1950-es évekig alig ismerték, míg az utóbbi néhány évtized alatt Nyugat-Európában és az USA-ban nagy népszerűségre tett szert. Ausztriában és Svájcban az egyik legfontosabb zöldségnövény. A nálunk ismert káposztafélék távoli rokona, azoktól főleg környezeti igénye és az ehhez kapcsolódó termesztése tér el. Egyéves növény. Vastag, viszonylag rövid (40-50 cm-es) karógyökeréből kevés oldalgyökér ágazik el. Főgyökere meredeken hatol a talajba, erősen rögzíti a növényt. Kevés elágazásé gyökérzete a talaj felső, 10-30 cm-es rétegét szövi csak át, ezért érzékenyen reagál a kiszáradásra. Igen korlátolt növekedési! a hajtástengelye, úgy tűnik, mintha semmi szára sem lenne és a növény a földön ülne. A tőró-zsás alakok többé-kevésbé zárt fejet képeznek. Egy másik faja, a Brassica chi-nensis Jusl. kevésbé borul be, viszont a rendkívül vastag, mángoldhoz hasonló levélnyele értékes főzelék-alapanyag.

Receptek - Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

Receptek - Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszer bolt és a piac! Felaprítjuk a kinai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.

Receptek - Kínai kel gyömbéres, fokhagymás halfilével

Receptek - Kínai kel gyömbéres, fokhagymás halfilével

Kellenek a pikáns ízek, ha lehetne, reggeltől estig chilit harapdálnék, mondjuk egy jó sültzsíroskenyérhez, de igazából a kínai kelt (16) éppen csak megforgattam egy csepp olívaolajon, sóval, egy gerezd karikákra vágott fokhagymával. Tengeri halfilét (75) vettem, a legegyszerűbbet, amit találtam. Gyerekkoromban az egyik nagymamám, aki egyáltalán nem tudott főzni, karácsonykor mindig ezt a halfilét adta krumplipürével. A halat egyszerűen csak megfőzte és egy kis vajat hagyott elolvadni rajta. ja, és tejszínes gombamártást adott hozzá. de nem olyan híg ízetlen valamit, hanem finomat).

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Receptek - Kínai kel töltött káposztaként

Receptek - Kínai kel töltött káposztaként

A lábos aljára teszünk egy ek vágott vöröshagymát, 1 gerezd szeletelt fokhagymát, 1 ek oliva olajat, egy réteg átmosott sav.káposztát. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, fűszerezzük. A kínai kel levelek vastag, fehér középső részét kivágjuk. Ügyesen elosztjuk a tölteléket a levelekre és összegöngyöljük. (A leforrázott levelek jól hajlíthatók!) A lábosba egy rétegbe lerakjuk, kisebb lábosnál lesz két réteg is belőle. Ezt a réteget megfűszerezzük, ha sós a sav.káposzta, akkor csak kicsit sózzuk. Befedjük a maradék sav.káposztával.

Új slágernövény a fóliasátrakban

Új slágernövény a fóliasátrakban

Dél-Békésben új növény honosodott meg a fóliasátrakban: a viszonylag kevés kézimunkát igénylő kínai kel. A termelőket a primőrök kelendősége mellett az alkalmi munkavállalói könyvekkel kapcsolatos változások is foglalkoztatják. A nagybánhegyesi Csizmadia Ernő paprikaszezon előtt kínai kellel palántázta be fóliáit. "A térségben nemrég kezdtünk foglalkozni a kínai kellel. Jól tűri a hideget, ezért csak tartós fagy esetén kell ráfűteni, ami az energiaárak ismeretében előnyös. A betegségekkel szemben is ellenálló, egyedüli ellensége a csiga, de a puhatestűeket a mészhidrát távol tartja a fóliától." Az elmúlt két évben jó piaca volt a kínai kelnek, főleg a skandináv országokban értékesítették. Idén, ezen felbuzdulva, sok dél-békési fóliában növekszik már a palántája, de a piaci pozíciókat nemcsak ez, hanem az általános válság is ronthatja. "Európa-szerte gyárak zárnak be. Aki munkanélküli lesz, az elsők közötta primőrről mond le" - jósol Csizmadia. A kínai kel miatt néhány napot csúszik a paprikaszezon, de legalább az áprilisi palántázásig sem maradnak üresen a fóliasátrak.

Tuti menü