Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Zöldség, zöldségek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Zöldség, zöldségek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 187 db
...legyen néktek eledelül.

...legyen néktek eledelül.

A karalábé kétségtelenül közép- európai zöldség. Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle termés a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az izéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét. A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin és az ásványtartalma.

A 6 legjobb zöldborsós recept

A 6 legjobb zöldborsós recept

Friss íz a június elejei piaci palettán a zsenge, gurulós zöldborsó. Szinte elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön valamilyen fogás minden család asztalára, hiszen amellett, hogy tele van vitaminnal, mindenki szereti. A korai szedésű borsó finom puha, egészen édes, míg a kései változata kemény, nehezen puhuló szemeket eredményezhet. Ha nem használod fel azonnal, lehetőleg hűvös helyen tárold a feldolgozásig, nehogy elveszítse édes, zamatos ízét. Előételtől a levesen és a köreten át az egytálételig sokféle finomságot készíthetsz belőle. Íme néhány, ízelítőül. A receptek: Lilahagymás-zöldborsós majonézes krumpli - Borsós raguleves csurgatott tésztával - Zöldséges pulykaragu - Borsós tokány - Csirkemájas rizottó - Borsókrémes penne sonkával és parmezánnal -

A brokkoli termesztése

A brokkoli termesztése

A brokkoli állandó helyre vetéssel és palántázással is termelhető. Föltétlenül ősszel mélyen megásott, frissen trágyázott talajban termeljük. A fényigénye igen nagy, árnyékban felnyurgul, a virágzata apró és laza marad, márpedig a brokkoli akkor értékes, ha a virágzata nagy és tömött. A fény iránti igényessége akkor is megmutatkozik, ha sűrű a növény-állomány, ilyenkor az alsó levelei idő előtt megsárgulnak, lehullanak, és hitvány rózsát fejleszt. Palántanevelésre a magokat március közepén kell elvetni szaporítóládába. A kikelt növényeket egyszer vagy kétszer ültessük át, esetleg műanyag pohárba, hogy földlabdával együtt kerülhessenek ki április végén a szabadba. A palánták a vetéstől számított 6-7 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejlettségüket. A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a viszonylag széltől és fagytól védett kertekben az áprilisi helybe vetés éppen olyan jó eredményt ad, mint a palántázás. A magokat az előkészített ágyás kihúzott soraiba ritkásan vessük el úgy, hogy fölöttük 2-3 cm földréteg legyen. Száraz idő esetén a magvetést öntözzük meg. A kikelt növényeket - amikor már 3-4 lomblevelük van - 50 cm tőtávolságra ritkítsuk meg. A fölösleges palántákat a kert más helyén elültethetjük vagy elajándékozhatjuk.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A burgonya titkos története

A burgonya titkos története

A krumpli nem volt mindig édes és ehető, a növény Dél-Amerikában termő ősei még sütés és főzés után is megőrizték kissé keserű ízüket, és csak az éjszakai fagy hatására lettek egy kicsit édeskések. Az Andokban elterjedt fajta a rövid, a chilei pedig a hosszú nappalokhoz alkalmazkodott. Egyes kutatók szerint Európába elsőként az andoki burgonya érkezett meg, amely 200 év alatt adaptálódott a hosszú nappalokhoz. Mások szerint viszont a modern háziasított burgonya őse a chilei variánsból származik, mert az ottani termesztési körülmények nagyon hasonlítottak az európaira.

A cikória

A cikória

A cikória, latinul Cichorium intybus, a katáng egyik változata. A cikória fészkes virágzatú, kórós növény, gyökértörzséből kávépótló készül. A cikóriából készült kávépótló igen közkedvelt. Egykor, a gyártó cég neve után, a cikóriából készített kávépótlót Frank-kávénak, a magjából készült kávépótlót pedig Maláta-kávénak is nevezték. Mindkét fajta nem csak finom, hanem jó hatással van a gyomorra is. A cikória kávé főként tejeskávénak alkalmas, gyermekek számára is. Különösen vaníliával és cukorral keverve ízletes. A cikória kávépótló a kávékrémes torták hozzávalója is lehet.

A fagyasztott zöldség jobb mint a friss

A fagyasztott zöldség jobb mint a friss

A brit Institute of Food Research kutatóintézet végzett nagyszabású kutatást a friss és a fagyasztott zöldségekről. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a fagyasztott zöldség sok esetben több tápanyagot tartalmaz, mint a friss. Ennek oka az, hogy a friss valójában sosem igazán friss. Bár a szupermarketekben kapható zöldségek 80 százaléka négy napnál kevesebb ideje lett betakarítva, előfordul, hogy akár két hét is eltelik a zöldség vagy gyümölcs leszedésétől addig, hogy a vásárló végül megegye azt.

A fejes saláta szabadföldi termesztése

A fejes saláta szabadföldi termesztése

A fejes saláta termesztéséről nyáron beszélni vagy cikket írni meglehetősen felelőtlen vállalkozás. Nemcsak azért, mert ilyenkor, amikor szinte minden zöldségfaj könnyűszerrel megtermeszthető, a legnehezebb jó salátát produkálni (felmagzás, rossz csírázás a meleg miatt), de az értékesítése is a gyenge kereslet miatt nehéz, nem is beszélve a logisztikai gondokról (gyors hervadás).

A fekete retek jótékony hatásai

A fekete retek jótékony hatásai

Számos változatát ismerjük: hónapos-, fekete-, jégcsapretek, stb. A fekete retket (melynek csak a héja fekete, a belseje fehér) nem csak külső héja, de markáns illata is megkülönbözteti a többi retekfajtától. Ne ijedjen meg tőle és ne borzassza el, higgye el, jótékony hatásai feledtetik majd ezt a kis kellemetlenséget. A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Pilnius római történetíró külön megemlékezik a germánok termesztette retekről, midőn Germániáról ír. Szerinte az óriási germán retkek némelyike akkora, mint egy kisgyermek feje. A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.

A gombákról

A gombákról

A gombák nehéz emészthetőségük miatt önállóan nem juthatnak jelentős szerephez táplálkzásunkban. Bár összetételük alapján értékes élelmiszernek is tekinthetnénk őket, a kitin sejtfalba zárt tápanyagokból egyes kutatók szerint csak 10-20 százalék, emésztéses kísérletek szerint 72-88 százalék szabadul fel. A felaprítás segít feltárni a gombasejteket, a tápanyagokból így valamivel több hasznosul. A gombák ízók, aromájuk révén fűszerező hatásúak. Fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását. A gombák biológiai hatása sokrétű. Vannak mérgező anyagokat termelők, de az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak egyes gombák gyógyító hatásával is.

Hirdetés
A karfiol termesztés technológiája

A karfiol termesztés technológiája

Hazánkban a fejes káposzta mellett a karfiol és a brokkoli az egyik legnagyobb felületen termesztett káposztaféle. Együttes termőfelületük az elmúlt években meghaladta az ezer hektárt. Gazdasági jelentőségüket növeli, hogy a konzerv- és a hűtőipar is keresi ezeket a növényeket, valamint jó tárolási körülmények között az őszi karfiol akár januárig is eltartható.

A kínai kel termesztéstechnológiája

A kínai kel termesztéstechnológiája

Kelet-Ázsiában (Kína, Japán) csaknem kétezer év óta ismert és termesztett növény a keresztesvirágúak családjába tartozó kínai kel. Európába a múlt században került, de az 1950-es évekig alig ismerték, míg az utóbbi néhány évtized alatt Nyugat-Európában és az USA-ban nagy népszerűségre tett szert. Ausztriában és Svájcban az egyik legfontosabb zöldségnövény. A nálunk ismert káposztafélék távoli rokona, azoktól főleg környezeti igénye és az ehhez kapcsolódó termesztése tér el. Egyéves növény. Vastag, viszonylag rövid (40-50 cm-es) karógyökeréből kevés oldalgyökér ágazik el. Főgyökere meredeken hatol a talajba, erősen rögzíti a növényt. Kevés elágazásé gyökérzete a talaj felső, 10-30 cm-es rétegét szövi csak át, ezért érzékenyen reagál a kiszáradásra. Igen korlátolt növekedési! a hajtástengelye, úgy tűnik, mintha semmi szára sem lenne és a növény a földön ülne. A tőró-zsás alakok többé-kevésbé zárt fejet képeznek. Egy másik faja, a Brassica chi-nensis Jusl. kevésbé borul be, viszont a rendkívül vastag, mángoldhoz hasonló levélnyele értékes főzelék-alapanyag.

A kordonos uborka növénykórtani problémái

A kordonos uborka növénykórtani problémái

Az egyik legkedveltebb és legrégebben termesztett zöldségnövényünk az uborka, melyet zömmel nyersen fogyasztunk saláta vagy savanyúság formájában. Egyszerűen tartósítható, ezért a konzervipar fontos növénye.

A kukorica tenyészideje a különböző termesztési feltéte

A kukorica tenyészideje a különböző termesztési feltéte

A kukorica hibridek a sok-sok jellemző tulajdonság mellett egymástól az éréshez szükséges időtartam hosszában is jelentősen különböznek. Az adott termőhelyen alkalmazható tenyészidőt az aktív hőösszeg határozza meg. Az északi országokban aránylag szűk az eltérő tenyészidejű hibridek választéka. Minél délebbre megyünk, a választékunk egyre bővülhet. A Magyarországon a kukorica termőhelyek adottságai alapján a FAO 100-tól FAO 600-ig terjedően vethetünk hibrideket. A tenyészidő használat azonban számos megfontolást rejt magában.

A kukoricatermesztés jelentősége

A kukoricatermesztés jelentősége

A kukorica az egyik legfontosabb takarmánynövény; felhasználása, hasznosíthatósága igen sokoldalú. Keményítőben gazdag szemtermése fontos abraktakarmány, de a teljes kukoricanövény is értékes takarmány, melyet többféleképpen /zölden, silózva, stb./ hasznosítanak. Mindezek mellett ipari felhasználásra, sőt közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas. Sokoldalú hasznosíthatósága következtében igen jól értékesíthető. Közvetlen emberi fogyasztását a kukorica nagy energiatartalma és jó emészthetősége indokolja. Ennek ellenére emberi fogyasztásra nagyobb arányokban csak Indiában, Portugáliában, Braziliában, Guatemalában, Venezuelában és Mexikóban használják. Ezeken az országokon kívül még számos országban fogyasztanak kukoricát kisebb-nagyobb mértékben. Az utóbbi években - választékbővítés céljából - több országban, így nálunk is elôtérbe került a kukorica emberi fogyasztásra való felhasználása. Ilyen pl. a kukoricapehellyel sütött kenyér, a kukoricaliszt és dara, de egyéb élelmiszerféleségek forgalmazása is várható. Említést érdemel még a csemegekukorica /konzervált, gyorsfagyasztott/ és a pattogatott kukorica emberi fogyasztása is.

A paprika palántanevelése

A paprika palántanevelése

Ma Magyarországon a legfontosabb hajtatott zöldségfaj a paprika, az összes hajtatási felület közel felén termesztik. A termelők nagy része a termesztés mellett palántaneveléssel is foglalkozik. Sokan felismerték, hogy a jó minőségű palánta alapfeltétele az eredményes paprikatermesztésnek. A palántanevelés folyamán az adott tenyészidőszak gazdaságosságát alapozzuk meg. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a sikeres termesztés alapja a kiváló minőségű, jó kondíciójú és egészséges palánta és igazán jó palántát csak azok a kertészek tudnak előállítani, akik a palántanevelés technológiájának írott és íratlan szabályait a saját lehetőségeikhez képest maximálisan betartják.

A paprika története

A paprika története

A fűszerpaprika egynyári növény, magassága többnyire úgy fél méter és hetvenöt centiméter közé esik. Termése tíz-tizenöt centi hosszú, és három-öt centi átmérőjű, színe zöld, érett korában azonban bepirosodik. A capsicum a burgonyafélék családjába tartozik, vagyis rokonságban áll a dohánnyal és a paradicsomfélékkel - mellesleg mindhárom növény Amerikából került át kontinensünkre. Hazánkban fő termőterülete Kalocsa és Szeged környéke. Ahhoz nem fér kétség, hogy először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formájában anélkül, hogy más anyagot vegyítettek volna hozzá. Törökországban, Közép- és Dél-Amerikában kizárólag egészben fogyasztották. A spanyolok más fűszerekkel összekeverve egyfajta lapos palacsintát gyúrtak, melyet aztán kemencében megszárítottak, majd megőröltek. Indiában csak egyike volt a curry számtalan fajtájához felhasznált alkotórészeknek. Az idők folyamán a magyar szakácsok rájöttek arra, hogy a zsír, a hagyma és a pirospaprika valóságos szent háromságot alkot. Ez az egyszerű hármas gyakorlatilag megszámlálhatatlan ízkombináció alapjává vált. Magyarországon különösen a déli vidékeken ideálisak a körülmények a paprikatermesztéshez. Megfelelő a napi középhőmérséklet, a napsütés és a csapadék mennyisége.

A paprikáról

A paprikáról

A legjelentősebb mo.-i fűszernövény és az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldségféle. Őshazája D-Mexikó, Közép-Amerika és a Ny-indiai szigetek. Már Kolumbusz egyik kísérője leírta, és igen hamar, a 16. sz. elején Európába került. Portugálián és Spanyolo.-on keresztül ismerte meg a kontinens. Terjedése azonban lassan haladt. Akadályozták a hagyományos fűszerekkel foglalkozó kereskedők és a mérgességéről szóló balhiedelmek. Majdnem kétszáz évig dísz- és szobanövényként ismerték, gyümölcsét pedig orvosságként használták. A paprika mo.-i megjelenése más újvilági növényhez viszonyítva nagyon korai. Már 1570-ben díszlett vörös törökbors néven Széchy Margit növényi ritkaságokat gyűjtő kertjében. 1579-ben a neves bécsi botanikus, Clusius Batthány Boldizsár kertjébe küldött paprikamagot. Mo.-ra kerülésének legfontosabb útja azonban török-délszláv közvetítéssel a Balkán volt. Korai megnevezései is utalnak erre: törökbors, tatárkabors. Erdély némely vidékén a magyar neve árdéj (a növényt jelentő román szó átvétele), román közvetítésre utal. A paprika mo.-i termesztése lassan terjedt. Művelése és családnévi előfordulása a Sárközben már a 17. sz. végén jelentkezett. Először Csapó József debreceni füvészkönyve írt paraszti termeléséről és használatáról (1775). A 18. sz. végétől fokozatosan a magyar konyha kedvelt fűszere lett és jelentős ízlésbeli változást hozott (paprikás ételek).

Tuti menü