Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Karalábé - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Karalábé - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Karalábé - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
...legyen néktek eledelül.

...legyen néktek eledelül.

A karalábé kétségtelenül közép- európai zöldség. Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle termés a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az izéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét. A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin és az ásványtartalma.

Receptek - Karalábé-krémleves szalonnával

Receptek - Karalábé-krémleves szalonnával

A szalonnás héten ez a leves lesz a kakukktojás. Szalonna ugyan van benne, mégis igazán könnyű, nyári fogás. És ami igazán jó benne, hogy a férfiak is elkezdik szeretni a zöldségkrémleveseket. Egy jó zöldsaláta, egy hideg fröccs, utána a nem túl forró leves... Kell ennél több?

Receptek - Töltött karalábé

Receptek - Töltött karalábé

A töltött karalábé akár indulhatna az egyik legfinomabb magyar étel címért is, mert így tejfölösen sehol máshol nem készítik. Édesanyámnál jobban senki nem készíti, de sajnos nem ehetem mindig az ő főztjét, ezért évről évre én is megfőzöm. Tavaly úgy emlékeztem, hogy anyu azt mondta, a jó töltött karalábé titka, egy pici cukor. Meg is említettem neki, hogy valóban milyen finom lett így, de nagyon meglepődött, hogy ő ilyet soha nem mondott. Hogy akkor hol halhattam, ez igazán nagy rejtély. Pár éve, amióta itthon is kapható ez a zsenge, egyébként általában Olaszországból importált karalábé, nem lutri a zöldség megvásárlása. Még emlékszem arra, amikor tavasz elején hazavittünk a piacról egy gyönyörű, zsengének tűnő karalábét, és otthon dobhattuk is ki, annyira fás volt az egész. Fás karalábét már évek óta nem vettem, ez a mostani is annyira vaj puha volt, hogy öröm volt enni.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Receptek - Töltött karalábé gombával

Receptek - Töltött karalábé gombával

A karalábét meghámozzuk, és karalábévájóval kifúrjuk. A karalábéforgács felét apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük; az apróra vágott karalábéval, a margarin kétharmadával megfuttatjuk. Megsózzuk, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, majd 5 percig pároljuk. Beledolgozzunk a zsemlemorzsát és a tojást.

Szentesi karalábé

Szentesi karalábé

A Szentesi karalábé (Brassica oleracea L. con-var. gongyloides) megjelenését tekintve rend­kívül változatos fajtakört jelent. Szentes világelső a karalábéfajták számát tekintve, de egy adott térség területegységre jutó áruter­mesztésében is. Minden szentesi fajtára jellemző, hogy kiváló ízűek, zsengék, és ami a legfontosabb, 'fásodásra' nem hajlamosak - függetlenül kékeslila vagy zöldesfehér héjszínüktől, változatos, 45-90 napos tenyészide­jűktől. Felhasználás: Elsősorban konyhai műveletekkel, sütéssel, főzéssel teszik fo­gyaszthatóvá, illetve a 'zöldszegény' időszakokban kisebb részben nyersen is, szinte gyümölcsként fogyasztják.

Tuti menü