Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Káposzta - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Káposzta - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Káposzta - zöldség
Keresés
Találatok száma - 4 db
Káposztafélék növényvédelme

Káposztafélék növényvédelme

A káposztafélék általában a középkötött, hűvösebb fekvésű vályogtalajokat kedvelik, de korai termesztésük a homokos vályog- és vályogos talajok a gyorsabb felmelegedés és a koraiság miatt előnyösebb. Általában a mélyebb rétegű talajokat kedvelik, kivéve a karalábé, amelynek gyökérzete sekélyen helyezkedik el. A semleges, enyhén savanyú talajokat kedvelik, azonban növényvédelmi okokból (baktériumos gyökérfertőzés) inkább az enyhén lúgos talajokat kedvelik. Azonban lúgos közegben több mikroelem felvétele gátolt (molibdén, bór), ezért 7,5-8,0 pH-nál lúgosabb talajon nem érdemes kezelni. A talajszerkezet tekintetében az igényes növények közé tartozik, különösen a karfiol és a brokkoli esetében fontos a talaj víz- és tápanyag-ellátottsága, levegőzöttsége. Sótartalom szerint a karfiol érzékenyebbnek, a karalábé toleránsabbnak számít. A talaj mésztartalma ne haladja meg a az 5-6 %-ot, mert a bórhiányra érzékeny növények fiatal levelein apró hegszerű dudorok, az idősebbeken törékeny levelű tünetek jelentkeznek. Alacsony mésztartalom esetén a korai termesztésben, főleg homoktalajon fejlődésbeli rendellenesség jelentkezik, ami nem kalciumhiányban jelentkezik, hanem az alacsonyabb pH miatt jelentkező molibdénhiány vagy fokozott mértékű gyökérgolyvás betegség figyelhető meg.

Mi fán terem? Káposzta: fejes, vörös, kel

Mi fán terem? Káposzta: fejes, vörös, kel

Szerte a világon sokféle fejes és fejet nem képező káposztaféle ismeretes. Említhetjük a kínai kelt, a torzsakáposztát, a pak choit, de a brokkolit és a karfiolt is. Most a fejesekkel ismerkedünk. A fejes- és a vöröskáposzta őshazája Kis-Ázsia, Európában a kelták terjesztették el. Jó termőképessége, hidegtűrése és tárolhatósága miatt hamar népszerű lett északon is. Nem volt azonban mindig a most jól ismert zárt gömb. Fejet nem képező változatait már i.e. 4000-ben ismerték Kínában, de Ázsiában manapság is inkább ezeket termesztik. A zárt fejű káposzta a XIII-XIV. században vált ismertté Európában. A vélhetően Savoyából származó kelkáposzta a XIV. századtól, Medici Katalin közvetítésével vált elterjedtté. A fejes káposzta jellegzetes felhasználása a savanyítás: Koreától Írországig igen sok nép, köztük a magyar étrendjében is igen fontos szerepe van a savanyú káposztának. A módszer hazánkba a XVI-XVII. században, török közvetítéssel került.

Recept - Tarkababos káposzta

Recept - Tarkababos káposzta

Ez az egytálétel az igazi hideg napok fogása, amikor jól esik a meleg, tartalmas étel. Borbás Marcsi ezúttal Vas megyéből választotta a receptet, amit egy vendégség alkalmával lesett el a házigazdától. Olyankor is szokta ezt főzni, ha több vendéget vár - mert könnyű előre elkészíteni, csak az a fontos, hogy legyen elég nagy edényünk hozzá. A tarkabab a csülökkel és a kolbásszal, meg a káposztával soknak tűnik, de igazán finom étek, és ha mértékkel fogyasztják, nem okoz gondot.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Vecsési savanyú káposzta

Vecsési savanyú káposzta

Családunk az 1890-es évek óta foglalkozik savanyítással. A jól bevált receptek azóta is apáról fiúra szállnak, változása csak a savanyúság készítés során használt eszközök és berendezések korszerűsítésében történt. Egyéni vállalkozásból átalakulva 2000-ben alapítottuk meg a Fazekas Kft-t, így próbálva jobban megfelelni a növekvő piaci igényeknek.

Tuti menü