Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fejes saláta - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Fejes saláta - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Fejes saláta - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
A fejes saláta szabadföldi termesztése

A fejes saláta szabadföldi termesztése

A fejes saláta termesztéséről nyáron beszélni vagy cikket írni meglehetősen felelőtlen vállalkozás. Nemcsak azért, mert ilyenkor, amikor szinte minden zöldségfaj könnyűszerrel megtermeszthető, a legnehezebb jó salátát produkálni (felmagzás, rossz csírázás a meleg miatt), de az értékesítése is a gyenge kereslet miatt nehéz, nem is beszélve a logisztikai gondokról (gyors hervadás).

Cserepes saláták

Cserepes saláták

A legutóbbi időkig a saláta elnevezés Magyarországon automatikusan a halványzöld színű fejes salátát jelentette. Az utóbbi években viszont, követve a salátafogyasztásban nálunk sokkal kifinomultabb ízlésű nemzeteket, egyre többféle saláta jelent meg a kínálatban. Ez nem csak a faj, fajta és szín választék bővülését jelentette, hanem a salátáról mint termékről kialakult képünk átalakulását is.

Fejes saláta termesztése

Fejes saláta termesztése

A saláta olyan egyéves növény, amely minden család kedvence. Magas vitamintartalma mellett a diétás étrendbe is jól beilleszthető. Jó hatást fejt ki a gyomor működésére, cukorbetegek is fogyaszthatják. Régen főzeléknövényként is elterjedten használták, ma már inkább a zsírosabb ételek mellé adjuk cukros-ecetes lében, vagy szendvicsekben, zöldsalátákban alkalmazzuk. Apró, szürke magja 4-5 évig is csíraképes. Egyetlen szép salátafejet, ha hagyunk magszárba szökni, évekre ellátja a családot saláta maggal. Hőoptimuma 16 °C, meleg időben laza fejet képez és magot hoz, nagy hidegben egyes fajtái lilulnak. Ez az antociánosodási folyamat melegedés hatására visszafordul. Csak teljes napfényen érzi jól magát, talajban viszont nem válogat. Itt érdemes megjegyezni, hogy előzőleg gyomirtóval kezelt területen ne termesszük, mert a saláta levelei elraktározzák a méreganyagokat. Ha az Isten esőt ád, nincs gondunk a salátára, csak gyommentesen kell tartanunk. Viszont csapadékszegény nyarakon öntöznünk kell.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Fejes saláta, a tavasz és szüzesség szimbóluma?

Fejes saláta, a tavasz és szüzesség szimbóluma?

A tavasszal megjelenő üde salátanövényt régen a szüzesség szimbólumaként ismerték. Hogyan vált az apró afrikai gyom divatos európai fitneszeledellé? Ha a piacon megjelent, a magyar háztartások többségében megoldódott a hétvégi ebéd dilemmája: a nem éppen arisztokrata kosztnak számító "Tojásos nokedli, friss, ropogós salátával" című fogás került az étlapra. Mit eszünk a salátán? A fejes saláta a fészkesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény. Karógyökerei mélyen hatolnak a talajba, míg tőlevelei szorosan egymásra borulva egyetlen óriási csúcsrügyet, fejet képeznek. A külső, vastag erű levelei durvább szövetűek, sötétzöldek, míg a belső levelek zsengék, zöldessárgák vagy sárgák, egyes új fajtáknál lehetnek vörösek vagy barnák, fodros szélűek is. A saláta szüzesség szimbóluma - A fejes saláta őse egy apró levelű, cakkos szélű, keserű ízű észak-afrikai növény volt. Dél-Európába a hódító háborúkkal egy időben jutott el. Már az ókorban jelentős karriert futott be: akkoriban a "szüzesség szimbóluma" és "eunuchok eledele" névvel illetett zöldség a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatásáról volt ismert. Alacsony energiatartalmának (100 grammban 13 kcal) és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

Receptek - Fejes saláta spárgával

Receptek - Fejes saláta spárgával

A megfőtt és jól lehűtött spárgát kb. 2 cm-es darabokra aprítjuk és megfőzzük. A majonézt és tejszínt keverőtálba téve megsózzuk, citromlével ízesítjük, teszünk bele egy kávéskanál vágott zöldpetrezselymet, és habverővel simára keverjük. Ízlés szerint porcukorral is ízesíthetjük. Beletesszük a levélkékre tépett salátát és a spárgát.

Tuti menü