Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Endívia - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Endívia - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Endívia - zöldség
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az endívia

Az endívia

Az endívia vagy endíviasaláta, néha salátakatáng (Cichorium endivia, C. intybus convar. foliosum) a fészkesek családjába, a cikória (Cichorium) nemzetségbe tartozó növényfaj. A mezei katáng és a termesztett cikória tartozik még ide. Európában őshonos növény, már a középkorban jól ismerték. A vadon növő endíviasaláta kétéves növény, ám egyévesként termesztik. Több fajtája is ismert.

Endívia: egy furcsa

Endívia: egy furcsa

Az endívia, vagy más néven salátakatáng elismertsége és népszerűsége hazánkban most van fellendülőben. Ez a jelentős tápanyaggal rendelkező salátafaj késő ősszel, de akár télen is beszerezhető, így ideális vitaminforrás a téli hónapokban. Az endívia (Cichorium endivia L) európai származású, növény, amely a fészkesvirágúak családjába tartozik. Termése kaszat, terjedelmes feje elérheti a 25-30 cm átmérőt is. Az endívia salátakatáng néven is ismert. Egyéves növény, amely meglehetősen fejlett gyökérzettel rendelkezik. A gyökérnyakból kiinduló tőlevelek változatos alakúak és különböző színűek. A levelek vagy szétterülnek, vagy fejet alkotnak. Az öblös alakú levelek többféle zöldárnyalattal bírnak. A levéllemez általában kopasz, bizonyos esetekben fehéren csíkozott. A kemény magszár nyárra 80-100cm magasságot ér el. A virágfészkek a szárak végén, valamint a levelek hónaljában fejlődnek. A fészekpikkelyek két sorban állnak, a világoskék, valamint rózsaszín színű virágai rendkívül dekoratívak, kétivarúak és öntermékenyülők. Őshazája Európa mérsékelt és mediterrán területein található. A görögök és rómaiak már az ókorban is előszeretettel termesztették. A középkorban kezdett Európában elterjedni, s jelenleg Európa számos országában termesztik, de az Egyesült Államokban is nagy népszerűségnek örvend. Hazánkban még nem annyira ismert, és nagyüzemi módon nem is termesztik.

Recept - Endívia saláta zöldfűszeres krémsajttal

Recept - Endívia saláta zöldfűszeres krémsajttal

Az endívia külső, sérült leveleit eltávolítjuk, tövét levágjuk, megmossuk. A lecsepegtetett salátaleveleket tiszta ruhával szárazra itatjuk, majd hűtőszekrényben előhűtjük. A zöldfűszeres Medve krémsajtot és a joghurtot keverőtálba tesszük és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet és metélőhagymát. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt keverjük a salátához.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Recept - Sonkába göngyölt endívia

Recept - Sonkába göngyölt endívia

Az endívia külső leveleit eltávolítjuk, és a végéből levágunk egy kis darabot. Megmossuk, és konyhai papírtörlővel megtörölgetjük. A zöldséget egy lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje. Citromlevet és sót adunk hozzá. 20 percig főzzük. Konyhai papírtörlővel alaposan felitatjuk az endíviában lévő vizet. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. 3.Minden egyes endíviát fél szelet sonkába göngyölünk.

Tuti menü