Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Édeskömény - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Édeskömény - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Édeskömény - zöldség
Keresés
Találatok száma - 6 db
Az édeskömény

Az édeskömény

A kapormaghoz hasonló édeskömény magja az egyik legelterjedtebb gyógynövényünk, amit hagyományosan gyomorpuffadás ellen fogyasztanak. A világ minden táján megtalálható növény külsőleg a kaporhoz hasonlít leginkább, legalábbis ami a leveleit illeti - gyógynövényként a magját használják, ami már a patikákban is kapható. Már az illatából is kiérezni kissé csípős, fűszeres ízét, amit a benne található jótékony illóolajnak köszönhe - ez enyhíti a gyomorbántalmakat. Ezt a különleges anyagot 50-70 százalékban transzanetol alkotja, de megtalálható benne az alfa-fenchon is - az első édes, míg a második összetevő keserű és kámforos. Azért hasonlít annyira az édeskömény illata az ánizséhoz, mert esetenként egy kis ánizsaldehidet is tartalmazhat.

Az édeskömény gyógyhatása

Az édeskömény gyógyhatása

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős. Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Alkalmazása gyomor-és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló, légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó. Gyakran adják együtt hashajtó hatású drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket.

Csodatevő édeskömény

Csodatevő édeskömény

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk. A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős. Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort vasat, mangánt cinket tartalmaz. Van benne A vitamin és B komplex vitamin. Az édeskömény világkörüli útja Dél-Európából indult ki. A rómaiak használták nagy előszeretettel, és haszonnal, de ismerték a görögök és a kínaiak is. Azóta elterjedt a világ minden tájára, nem egy országban nagyban termelik a lakosság ellátására. Eredetileg ugyanis csak gyógynövényként használták a sok jó tulajdonsága révén. Ha egyszer elvetjük a kert egyik sarkába, sokáig nincs vele gondunk. Tarthatjuk az erkélyen is egy cserépben. Életét meghosszabbíthatjuk, ha mindig visszavágjuk, nem engedve meg a virágzást. Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban levő íz-bolyhokat befolyásolja, de fogyasztásával alaposan besegítünk az emésztésünk meggyorsításába.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Édeskömény

Édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a Foeniculum növénynemzetség legelterjedtebb és legismertebb tagja, fűszer-, és gyógynövény. Egyéb nevei: ánizskapor, fennel. A Mediterráneumból származik, és már az ókorban ismerték és használták. A hosszú idő alatt számos termesztett változata, illetve alfaja alakult ki. Fő alfajai a F. vulgare var. vulgare (közönséges édeskömény), a F. vulgare var. dulce (római édeskömény) és a F. vulgare var. azoricum (olasz édeskömény) - ez legutóbbit szinte kizárólag a szárgumójáért ültetik, mert termése többnyire kellemetlen ízű. A közönséges édeskömény legfontosabb változata a F. vulgare ssp. capillaceum, az ún. hajszerű édeskömény.

Édeskömény termesztése

Édeskömény termesztése

Melegigényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni, de optimális csírázási hőmérsékletük 18-20 °C. Gyors és egyenletes kelés 15 °C körüli talajhőmérsékleten várható. Virágzás és terméskötés idején 25 °C körüli hőmérsékletet igényel, ilyenkor egy erősebb lehűlés gyenge terméskötődést eredményez. Közepesen fagyérzékeny, a 8-10 °C-os fagyokat a tövek még hó nélkül is jól átvészelik, az ennél hidegebbet azonban csak hótakaró alatt viselik el. Száraz, kemény telek gyakran okoznak fagykárt az állományban.

Receptek - Édeskömény krémleves véreshurkával

Receptek - Édeskömény krémleves véreshurkával

Ugyan már a csapból is véres hurka folyik, de ez a páros mégis az édeskömény könnyű krémességével és a véreshurka markáns ízvilágával jó párost alkotnak. A salottahagymát és az édesköményt durvább darabokra vágom, vajon teflonserpenyőben aranybarnára karamellizálom. Egy magasfalú gyorsforralóba átöntöm és hozzáöntöm a zöldégalaplevet, kb. húsz percig forralom fedő alatt. Ezután botmixerrel alaposan leturmixolom és a tejet, valamint a két csillagánizst hozzáadva tovább forralom.

Tuti menü