Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Édesburgonya képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Édesburgonya - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Édesburgonya
Keresés
Találatok száma - 5 db
Antioxidáns hatású étrend

Antioxidáns hatású étrend

Az édesburgonya, más néven batáta az amerikai trópusokról származó kúszónövény, már az aztékok is termesztették ehető gumói miatt. A XVI. században került Európába. A trópusi éghajlaton roppant népszerű növény, sok helyen alapvető élelmiszer. Óriási mennyiségben termesztik főleg emberi fogyasztásra, de állati takarmányként is használják. Az édesburgonya gyökerét fogyasztják párolva, sütve, de készíthető belőle liszt, valamint keményítő, cukor, és alkohol is. Íze édeskés, pikáns, a gumó héjának színétől függően változó. Általában köretként szolgálják fel, de önálló ételként is kitunő, a lisztjéből pedig kenyér és sütemény is készül. Híres az Amerikai Egyesült Államokban Hálaadáskor fogyasztott kandírozott batáta, amely kiválóan illik a pulykasülthöz.

Az édesburgonya megelőzi a gyomorrákot?

Az édesburgonya megelőzi a gyomorrákot?

A közép-amerikai eredetû, 82 országban termesztett édesburgonya páratlan egészségügyi hasznát mutatta ki az a tanulmány, amelyet a Limában, Peru fővárosában mûködő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) tett közzé. Állítják: a gumós növény fogyasztása megelőzi a gyomorrákot és késlelteti az öregséget. Az édesburgonya gazdag A- és C-vitaminban, káliumban, vasban, márpedig ezeknek az összetevőknek ismert hatása, hogy csökkentik a gyomorrák és a májbetegségek koc-kázatát. Daniel Reynoso Tantalean, a CIP kutatója az édesgyökér antioxidáns tulajdonságainak, valamint az általa tartalmazott vitaminoknak és proteineknek tulajdonítja az öregséget késleltető hatást. (Forrás: MTI)

Édesburgonya: nem az, aminek látszik

Édesburgonya: nem az, aminek látszik

Nem bizony, mert ennek a krumplinak kinéző zöldségfélének semmi köze a burgonyához. Ez a rendszertani tévedés azonban ne vegye el a kedvünket tőle: aki teheti, feltétlenül kóstolja meg! A szubtrópusok egyik legfontosabb népélelmezési cikke az édesburgonya (Ipomoea batatas (L.) Lam), amelyet óceániai útleírásokból kumara, spanyol nyelvterületeken batáta, egy japán étterembe térve pedig satsuma-imo néven ismerhetünk. A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Maga a növény sem hasonlít a burgonyához: hosszú, kúszó indái vannak, levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tároló-gyökeréért termesztik, amelyből növényenként általában 4-10 darab alakul ki. Ezek felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga vagy piros. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek az íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Recept - Édesburgonya sült fokhagymával és fetasajttal

Recept - Édesburgonya sült fokhagymával és fetasajttal

Korábban is hallottam már erről a zöldségről, főleg kedvenc sorozatomban, a Jóbarátokban. Ott ugyanis a Hálaadás napi epizódok egyik izgalmasnak tűnő mellékszereplője volt. Hasonlóan beindította a fantáziámat anno a sorozatban sokat emlegetett quiche, lasagne és a Rachel által elég egyéni módon elkészített trifle is ('Ennek lábíze van!'). Az alábbi recept Chilitől származik, és abszolút bevált. Egyetértek vele, sütőtökkel is készíthető, biztos a siker.

Recept - Édesburgonya-rebarbara gratin

Recept - Édesburgonya-rebarbara gratin

Vajazzunk ki 4 kis vagy 1 közepes méretű sütőben való sütésre alkalmas formát. Hámozzuk meg az édesburgonyát és a rebarbarát, majd vágjuk mindkettőt vékony szeletekre. A rebarbarát szórjuk meg a cukorral, kavarjuk el és hagyjuk kicsit állni. Helyezzük felváltva az édesburgonya- és rebarbaraszeleteket a kivajazott sütőformába. Szórjuk meg a teli formákat sóval.

Tuti menü