Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cukkíni - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Cukkíni - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Cukkíni - zöldség
Keresés
Találatok száma - 3 db
Cukkíni: egy új ismeretség

Cukkíni: egy új ismeretség

Nem tök és nem uborka, de mindkettő tulajdonságait hordozza. A rossznyelvek szerint e két növény 'öszvére'. Kár lenne lebecsülni, mert rendkívül változatosan felhasználható, könnyen termeszthető új zöldségfélét ismertünk meg benne. A cukkíni (Cucurbita pepo convar 'cocozella') a kabak termésű növények családjába tartozik, rokonai a dinnyefélék, tökfélék, az uborka és a patisszon is. Valószínűleg a tök és az uborka keresztezéséből származik. Dr. Bálint György kutatásai szerint viszonylag friss nemesítésű növény, ő maga is csak a hetvenes évek elején találkozott először vele Olaszországban, akkor vetett saját kertjében is először belőle. Természetesen a 'szülők', mint általában a tökfélék régebbről ismertek, Közép-Amerikában voltak őshonosak, Amerika felfedezése után kerültek Európába. Courgettes-nek, cukkettinek is nevezik. A tökfélék családjába tartozó növény 10-30 cm hosszú kabak-termésének színe a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak. Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a kiterjedt importnak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is, ahol az utóbbi időben egyre jobban terjed a cukkíni termesztése és fogyasztása.

Cukkini: nem csak finom, de diétás is

Cukkini: nem csak finom, de diétás is

Semleges az íze, ezer módon elkészíthető, finom és laktató, ráadásul egyáltalán nem hizlal. Ha párolt, grillezett húsok mellé vagy magában fogyasztjuk, a fogyás garantált. Tudnivalók és receptek itt! Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de napjainkra az egész világon elterjedt és kedvelt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Hazánkban májustól októberig minden zöldséges-standon, télen pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálható. Az elmúlt években népszerűsége a divatos fitness - irányzatoknak köszönhetően jelentősen megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ha úgy döntünk, megismerkedünk a cukkinik népes családjával.

Receptek - Cukkini főzelék

Receptek - Cukkini főzelék

A cukkini nagyon sokoldalú, az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, feltét, egytálételek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk vagy mártásba mártogatva is fogyaszthatjuk, de savanyíthatjuk is. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve, szintén kitűnő fogás.Íme egy finom főzelék recept.

Tuti menü