Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikória képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Cikória - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Cikória
Keresés
Találatok száma - 5 db
A cikória

A cikória

A cikória, latinul Cichorium intybus, a katáng egyik változata. A cikória fészkes virágzatú, kórós növény, gyökértörzséből kávépótló készül. A cikóriából készült kávépótló igen közkedvelt. Egykor, a gyártó cég neve után, a cikóriából készített kávépótlót Frank-kávénak, a magjából készült kávépótlót pedig Maláta-kávénak is nevezték. Mindkét fajta nem csak finom, hanem jó hatással van a gyomorra is. A cikória kávé főként tejeskávénak alkalmas, gyermekek számára is. Különösen vaníliával és cukorral keverve ízletes. A cikória kávépótló a kávékrémes torták hozzávalója is lehet.

Cikória termesztése

Cikória termesztése

A cikória egyike a legősibb zöldségféléknek, amely átmeneti mellőzöttség után most ismét az érdeklődés homlokterébe került. Joggal, mert a korszerű táplálkozási követelményeknek jól megfelel, és bővíti a téli - nem nagyon sokoldalú - friss zöldségválasztékot. Termelése és fogyasztása főként Belgiumban, Hollandiában, az Németországban és a szomszédos Ausztriában kiterjedt, de a fogyasztók kezdenek már nálunk is megbarátkozni vele.

Cikória: nem csak kávénak jó

Cikória: nem csak kávénak jó

Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Cikóriatermesztés Belgiumban

Cikóriatermesztés Belgiumban

Ki gondolná, hogy a nálunk alig ismert cikória Belgiumban a "zöldségek királynője". A kék virágú mezei katáng (Cychorium intybus) közismert gyomnövény. Ennek vastag gyökerű alfaja a cikória. Termesztése Belgiumban több mint 200 éve kezdődött. Egy 1750-ben kiadott folyóiratban már szerepelt egy Kapucinus szakállának nevezett fajta, amely csomóba kötve, vékony, erősen szeldelt, halványított leveleivel szakállra emlékeztetett.

Witlof azaz cikória a sütőből

Witlof azaz cikória a sütőből

A cikóriát sós vagy ételizesitös vizben félpuhára fözöm (ha a villám könnyedén beleszalad,már jó) Kiszedem a vizböl,lecsorgatom hagyom egy kicsit kihülni és a torzsáját kivágom, mert az kicsit keserü. Beletekerem a sonkaszeletbe, azután a sajttal is ugyanigy teszem. Szorosan egymás mellé helyezem az elöre kicsit kivajazott tepsibe, forró sütöben sütöm, amig kicsit meg nem barnul.

Tuti menü