Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Burgonya - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Burgonya - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Burgonya - zöldség
Keresés
Találatok száma - 3 db
A burgonya titkos története

A burgonya titkos története

A krumpli nem volt mindig édes és ehető, a növény Dél-Amerikában termő ősei még sütés és főzés után is megőrizték kissé keserű ízüket, és csak az éjszakai fagy hatására lettek egy kicsit édeskések. Az Andokban elterjedt fajta a rövid, a chilei pedig a hosszú nappalokhoz alkalmazkodott. Egyes kutatók szerint Európába elsőként az andoki burgonya érkezett meg, amely 200 év alatt adaptálódott a hosszú nappalokhoz. Mások szerint viszont a modern háziasított burgonya őse a chilei variánsból származik, mert az ottani termesztési körülmények nagyon hasonlítottak az európaira.

Recept - Burgonyakrémleves sült gombával

Recept - Burgonyakrémleves sült gombával

Akár gyors levesként, akár ünnepi ebéd indítójaként is megállja a helyét, mivel a pirított gomba miatt nagyon látványos étel. A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt sajtot és a tejszínt. Összeturmixoljuk. Annyi lisztet teszünk bele, hogy sűrű pépet kapjunk. Folytonos keverés közben felöntjük a húsleveskockából és 8 dl vízből készült lével, tíz percig főzzük.

Recept - Dödölle tejfölösen

Recept - Dödölle tejfölösen

A krumplit meghámozzuk, majd sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, kevés főzőlevet hagyunk benne. A krumplikat összetörjük, majd folyamatos kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, főzelékszerű ételt kapjunk, sózzuk, ha szükséges. Még főzzük néhány percig, hogy a liszt is elkészüljön. A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk, majd a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát. A paprikás hagymával és a tejföllel leöntve tálaljuk.

Tuti menü