Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Brokkoli - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Brokkoli - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Brokkoli - zöldség
Keresés
Találatok száma - 6 db
A brokkoli termesztése

A brokkoli termesztése

A brokkoli állandó helyre vetéssel és palántázással is termelhető. Föltétlenül ősszel mélyen megásott, frissen trágyázott talajban termeljük. A fényigénye igen nagy, árnyékban felnyurgul, a virágzata apró és laza marad, márpedig a brokkoli akkor értékes, ha a virágzata nagy és tömött. A fény iránti igényessége akkor is megmutatkozik, ha sűrű a növény-állomány, ilyenkor az alsó levelei idő előtt megsárgulnak, lehullanak, és hitvány rózsát fejleszt. Palántanevelésre a magokat március közepén kell elvetni szaporítóládába. A kikelt növényeket egyszer vagy kétszer ültessük át, esetleg műanyag pohárba, hogy földlabdával együtt kerülhessenek ki április végén a szabadba. A palánták a vetéstől számított 6-7 hét alatt érik el a kiültetésre alkalmas fejlettségüket. A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a viszonylag széltől és fagytól védett kertekben az áprilisi helybe vetés éppen olyan jó eredményt ad, mint a palántázás. A magokat az előkészített ágyás kihúzott soraiba ritkásan vessük el úgy, hogy fölöttük 2-3 cm földréteg legyen. Száraz idő esetén a magvetést öntözzük meg. A kikelt növényeket - amikor már 3-4 lomblevelük van - 50 cm tőtávolságra ritkítsuk meg. A fölösleges palántákat a kert más helyén elültethetjük vagy elajándékozhatjuk.

A sokoldalú brokkoli

A sokoldalú brokkoli

A brokkoli a karfiol rokona. A Földközi- tenger vidékéről - valószínűleg Ciprus szigetéről - származik. Dél- Európából került Észak- Európába, majd onnan az USA- ba. Nagyon értékes zöldségféle. Tápértéke igen magas, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony. Vitaminokban - különösen karotinban és immunerősítő C- vitaminban - gazdag. Emellett sok értékes ásványi anyagot is tartalmaz: vízhajtó káliumot, csonterősítő kalciumot, valamint vérképző vasat. JÓ TUDNI! Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják. A brokkoliban sok olyan másodlagos növényi anyag is fellelhető, melyek - többek között - rákmegelőző hatásukról ismertek. A legfinomabb zöldségfélék egyike. Nemcsak rózsája, hanem szárának egy része is fogyasztható. A rózsák főzési ideje mindössze 5- 10 perc, míg szárát tovább kell főzni. A benne levő anyagok azonban hőérzékenyek, ezért lehetőleg csak rövid ideig pároljuk. Felhasználása sokrétű - készíthetünk belőle levest, egytálételt, de salátát is. Íme, néhány finom recept!

Brokkoli receptek

Brokkoli receptek

A brokkoli - hasonlóan a karfiolhoz, a kelbimbóhoz és a káposztához - a keresztesvirágúak családjába tartozik. Ezek a növények indolvegyületeket tartalmaznak, melyek a rák ellen védenek. Jó C-vitamin-, folsav-, és káliumforrás, de béta-karotinból is megfelelő mennyiséget tartalmaz. Minél sötétebb, mélyebb a növény színe, annál több vitamin van benne. Akkor friss a brokkoli, ha a szára roppanva törik.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Mi fán terem a brokkoli

Mi fán terem a brokkoli

A káposztafélék között legkönnyebben emészthető brokkoli remek összetételben biztosítja a vitaminokat (A, B, C, E és K), ásványi anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, mangán, réz) és karotinoidokat. Népszerűségét elsősorban rákellenes hatóanyagainak köszönheti. A fiatalabb növény hatóanyag tartalma magasabb. A brokkoli véd a szívbetegségek szemben is, s feltételezik azt is, hogy védi bélrendszerünket és gyomrunk falát egyes bakteriális fertőzésektől (bár ez nem bizonyított kellőképpen). A máj és az egyes sejtek méregtelenítő folyamatainak elősegítésével előnyös bőrünknek is. Antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelemtartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.

Receptek - Brokkolileves

Receptek - Brokkolileves

A brokkolit, valamint a megtisztított és karikákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Ha egy kicsit kihűlt, turmixoljuk és belekeverve a fűszereket, összeforraljuk. A főzőkrémet kikeverjük egy merőkanál levessel, majd az egészet a levesbe öntjük és felforraljuk. Főzőkrémmel díszíthetjük. Melegen és hidegen egyaránt jó.

Receptek - Brokkolis csirkemell

Receptek - Brokkolis csirkemell

A csirkemelleket kisebb darabokra vágni, besózni, borsozni, megszórni grillfűszerrel. Megforgatni a lisztben, és forró margarinon hirtelen megpiritani, majd pici vizet önteni alá és addig párolni, amíg puha nem lesz. Közben megpárolni a rózsáira szedett brokkolit, és félrerakni. Egy hőálló tálat kivajazni, alulra rakni a kukoricát (de lehet párolt kelkáposzta levelet is, vagy borsót, karfiolt,stb.) rárakni a csirkemell darabokat, arra a brokkolit és ráönteni az elkészített sajtszószt.

Tuti menü