Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Articsóka - zöldség képes leírás - Zöldség, zöldségek.tlap.hu
részletek »

Articsóka - zöldség - Zöldség, zöldségek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zoldseg.tlap.hu » Articsóka - zöldség
Keresés
Találatok száma - 5 db
Articsóka - népgyógyászat

Articsóka - népgyógyászat

A Földközi tenger térségéből származik. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik. A fel nem nyílt virágfejeket zöldségként fogyasztva már a görögök és a rómaiak is termesztették. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik. Az articsóka kétszer is terem, márciustól májusig és októbertől decemberig szüretelhető. A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint. 100 grammban mindössze 55 kcal energia van

Articsóka élettani jelentősége

Articsóka élettani jelentősége

A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és folsavban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és sok C-vitamint. Kedvező élettani hatását többek között az máj- és epeműködéssel kapcsolatban és a koleszterincsökkentő, emésztést javító hatásával bizonyították. Antioxidáns tartalma is jelentős, megtalálható benne a kvercetin, rutin, antociánok, galluszsav, luteolin stb.

Articsóka feldolgozása

Articsóka feldolgozása

A weboldalon képek segítségével ismerhetjük meg a nem túl egyszerűen feldolgozható zöldség konyhai előkészítését. 14 képpel bemutatott feldolgozási folyamat áttanulmányozásával mindenki elsajátíthatja ezt a konyhai trükköt.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Articsóka termesztése

Articsóka termesztése

E jellegzetes fészkes virágzata növényt elsősorban a Földközi-tenger nyugati és középső országaiban termesztik, ahol vadon még napjainkban is megtalálható egy másik faj, a kardi (C. cardunculus). Maga az articsóka vadon nem fordul elő, valószínűleg Délnyugat-Európából vagy Észak-Afrikából származik. Évelő növény. Gyökértörzse minden évben vastagodik, fokozatosan elfásodik és a közepe 4-5 év múlva elpusztul, tehát ajánlatos 3-4 évenként újratelepíteni. Vastag gyökértörzse a mínusz 4-5 °C-os fagyokat takarás nélkül is elviseli, de ennél hidegebb időben már takarni kell, vagy ki kell ásni minden ősszel. Szára felálló, elágazó, 2-2,5 m magasra is megnőhet. Merev tőlevelekből álló levélrózsája általában feláll. Nagy, osztott vagy hasadt levelei sima szélűek. A levelek alul szürkén molyhosak, felül fénylő zöld színűek. Egyes fajtákon a zöld levelek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ennek folytán a levél fehér foltosnak, márványozottnak tűnik.Szaporítható zöld rügy- vagy sarjdugványozással, de legelterjedtebb a palántanevelés. Az őszi talajmunkák után (trágyázás, talajforgatás) tavasszal a talajt gereblyézzük simára és májusig, a kiültetésig tartsuk gyommentesen. A növények egymástól való távolságát (1-1,5 m) előre jelöljük ki. Magját febaiárban vagy márciusban cserépbe vethetjük, üvegházban vagy fűtött fólia alatt. Május közepétől lehet kiültetni.

Recept - Articsókás panzanella - macerás mámor

Recept - Articsókás panzanella - macerás mámor

A brüsszeli piacon pár hete hatalmas kupacokban árulják a gyönyörűen kinéző articsókát. Annyira mutatós, olyan mint egy zöld, lila, harsogó virág. Már tavaly is szemeztem velük, egyszer vettem is EGY darabot kísérletképpen, de amikor az előkészítése során szembesültem azzal, hogy abból a nagy gumóból pontosan mekkora az igazán élvezhető rész, az articsókaszív, hát, bevallom, kicsit (=baromira) elment tőle a kedvem. Nincs is evésileg sem túl sok tapasztalatom vele, az üveges marinált articsókaszívet néha szeretem, de a legtöbb fajtája túl ecetes az én ízlésemnek. Egészben jópofa dolog enni, jó ki társasági kaja, de így is csak egyszer volt szerencsém hozzá. Szóval, úgy igazából még nem kötöttem vele nagyon komoly ismerettséget -már legfőbb ideje volt...Az articsókaszívet úgy kell előkészíteni, hogy a szárát le kell vágni, az összes külső levelet le kell szedni, a maradék kis gumót félbevágni, a szúrós, szőrös közepét kivájni, kidobni, ami marad, azt negyedelni. Azonnal citromos vízbe kell dobni, mert egy másodperc alatt bebarnul. Ezekkel a darabokkal dolgozik aztán az ember, süti, főzi, vagy párolja.

Tuti menü